DZS: Proizvođačke cijene blago porasle i u lipnju

45

Cijene proizvoda hrvatske industrije u lipnju su porasle 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je nastavljen njihov rast na godišnjoj razini šesti mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj, bile niže za 0,7 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u lipnju u odnosu na svibanj niže za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,2 posto.

Proizvođačke cijene na domaćem tržištu na mjesečnoj su razini bile u lipnju niže za 0,6 posto, a na inozemnim tržištima za 0,8 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 0,4 posto, a na inozemnim za 0,1 posto.

“U lipnju su i šesti mjesec za redom proizvođačke cijene na domaćem tržištu zabilježile pozitivnu godišnju stopu rasta, iako sporijom dinamikom”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, na mjesečnoj su razini u lipnju porasle cijene kapitalnih proizvoda za 0,1 posto, dok su pale u sektoru energije za 2,4 posto, kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto, a kod trajnih proizvoda za široku potrošnju i intermedijarnih proizvoda bilježi se mjesečno povećanje cijena od 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju u šestom su mjesecu ove godine bile više za 11 posto prema lipnju lani, a cijene energije za 0,1 posto. Trajni proizvodi za široku potrošnju pojeftinili su 2,5 posto, kapitalni za 0,5 posto, a intermedijarni za 0,3 posto.

Ovisno o djelatnosti, na mjesečnoj su razini u lipnju cijene proizvoda pale u rudarstvu i vađenju za 1,4 posto, a u prerađivačkoj industriji za 0,7 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji povećane te opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale nepromijenjene.

Na godišnjoj su razini, pak, proizvođačke cijene porasle u rudarstvu i vađenju za 2,5 posto, a prerađivačkoj industriji za 0,3 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene i na godišnjoj razini stagnirale.

“Polagani i blagi oporavak cijena na svjetskih robnim tržištima, prije svega sirove nafte i prehrambenih sirovina, prelijeva se i na domaće cijene koje se, u skladu s našim očekivanjima, vraćaju k pozitivnim vrijednostima”, navode analitičari RBA.

Očekuju nastavak rasta proizvođačkih cijena i idućih mjeseci.

“Uz projicirani lagani rast cijena nafte na svjetskim tržištima te postupni oporavak potražnje, očekujemo da bi rast proizvođačkih cijena do kraja godine mogao biti na razini od 1,5 posto”, zaključuje se u analizi RBA, objavljenoj u utorak. (Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here