DZS: rast potrošnje u svibnju 3,5 posto

48

U Hrvatskoj je u svibnju ove godine potrošnja realno porasla za 3,5 posto na godišnjoj razini, čime je nastavljen neprekinuti niz povećanja potrošnje koji traje već 33. mjesec, pokazuje druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

DZS je, naime, u ponedjeljak potvrdio svoju prvu procjenu da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 5,9 posto, a realno 3,5 posto.

Tako je i u svibnju nastavljen rekordan pozitivan trend, s obzirom da potrošnja u Hrvatskoj raste već 33 mjeseca zaredom, odnosno od rujna 2014. godine, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Ujedno, stopa iz svibnja nešto je viša u odnosu na onu iz travnja, od 2,8 posto (realno), iako je još uvijek niža od 7,2 postotnog realnog rasta iz ožujka, koji je bio najviši od kolovoza 2007. godine.

Rezultiralo je to i kumulativnim rastom potrošnje u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani nominalno za 6,9, a realno za 4,3 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci DZS-a pokazuju da je u svibnju najviše, za 8,3 posto realno, rastao promet u ostaloj trgovini, dok je u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima porastao za 7,2 posto.

U trgovini na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima istodobno se, pak, bilježi godišnji pad prometa, i to za 1,6 posto.

Nominalni indeksi prometa promatrani prema trgovačkim strukama, pak, pokazuju da je u svibnju najviše porastao promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama, za 19,5 posto, a rast po dvoznamenkastoj stopi bilježi se i kod većine ostalih trgovačkih struka.

Tako je promet u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila te motocikala i dijelova, kao i u maloprodaji računalne opreme, knjiga i novina, igara i igračaka, satova, nakita i sl. nominalno rastao po 14,9 posto, u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica za 14,2 posto, a u ljekarnama i maloprodaji medicinski i ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda za 12,5 posto.

Najniži nominalni godišnji rast zabilježen je u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, za jedan posto, te u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, za 2,2 posto. (Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here