Lidl prema prihodima skočio na sedmo mjesto u Hrvatskoj

53

Najveći godišnji prihod u Hrvatskoj deset godina zaredom ima Ina, pokazuje najnovija analiza Fine.

Vodeća naftna kompanija u nas lani je, naime, ostvarila ukupne prihode od gotovo 15,1 milijarde kuna, što Inu uvjerljivo svrstava na prvo mjesto rang-ljestvice hrvatskih trvtki po prihodima.

Prvo mjesto po prihodima, pokazuje Finina analiza, koja obuhvaća razdoblje od 2007. do 2016. godine, Ina konstanto drži tijekom cijelog desetogodišnjeg razdoblja, a najveći je prihod ostvarila 2011. godine, čak 28,1 milijardu kuna.

Na popisu hrvatskih tvrtki s najvećim prihdoima slijede HEP – Operator distribucijskog sustava, potom, HT, pa Pliva i Petrol.

No, najveće iznenađenje je Lidl, koji je lani ostvario prihode od četiri milijarde kuna, što mu je osiguralo sedmo mjesto na top-ljestvici hrvatskih tvrtki s najvećim prihodima. Još 2015. godine Lidl je bio na 12. mjestu, a 2007. tek na 107. mjestu.

Sličan rast ima i Kaufland, koji se lani, s prihodima od oko 3,4 milijarde kuna, svrstao na 9. mjesto, dok je još 2015. bio na 13. mjestu, a 2007. na 29. mjestu.

Stabilnu poziciju drže i Plodine, koje su s prihodima nešto manjim od 3,9 milijardi kuna, lani bile na 8. mjestu po prihodima. Isto mjesto na top-ljestvici hrvatskih tvrtki s najvećim prihodima riječki maloprodajni lanac držao je i u 2015. godini.

Na 10. mjestu po prihodima nalazi se Zagrebački holding. Prihodi Holdinga lani su iznosili oko 3,4 milijarde kuna.

Na Fininom popisu top 10 tvrtki s najvećim prihodima u prošloj godini nema Konzuma, a razlog je taj što još nije podnio godišnje financijsko izvješće.

Inače, 10 najvećih tvrtki po prihodima, bez Konzuma (koji bi vjerojatno bio prvi ili drugi na listi), u prošloj je godini ostvarilo ukupne prihode od oko 60,2 milijarde kuna, pokazuje Finino izvješće.

Iako ukupni prihodi 10 najvećih posljednjih godina padaju, velike brojke koje stoje iza njih pokazuju u kojoj je mjeri hrvatsko gospodarstvo ovisno o malom broju velikih poduzeća. (SEEbiz)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here