Mali nezavisni pivari najavili udruživanje

101

Na 2. danu nezavisnosti, sajmu domaćih craft pivara koji je održan u sklopu daruvarskih Dana piva okupili su se najbolji pivari Hrvatske.

U Daruvaru, domu najstarije hrvatske pivovare i njenog crafta 5th Elementa, Zmajska, Varionica, Nova runda, Križevačka, Pitko, Dubrovnik Beer Company i Zeppelin pokrenuli su inicijativu za osnivanje Udruge malih nezavisnih pivara Hrvatske.

Jedan od inicijatora udruge i prema riječima pivara ‘otac hrvatskog crafta’ Krešimir Marić, majstor pivar Pivovare Daruvar, pojašnjavajući ciljeve osnivanja udruge, naglasio je da je misija Pivovare Daruvar educirati i podići kulturu pijenja piva na jednu višu razinu ne samo u daruvarskoj regiji nego i u Hrvatskoj.

“Ovom inicijativom želimo stvoriti jednu snagu na hrvatskoj craft sceni, jer zajedno smo jači i pokazati što je to craft. Udruga će garantirati određenu razinu kvalitetu proizvoda i stoga će hrvatski craft nositi poseban znak, logo. Želimo brendirati hrvatski craft proizvod kao nešto što je karakteristika Hrvatske, i dio njene turističke ponude. Namjera nam je na tržištu nastupiti zajedno!”, istaknuo je Marić.

U perspektivi cilj je nezavisnih hrvatskih pivara svoj proizvod brendirati zajedničkom ‘značkom’ koja će garantirati hrvatsko porijeklo proizvoda i njegovu vrhunsku kvalitetu.

“Možda će se neki osjećati ugroženi ovom inicijativom, možda će reći da nas je malo, ali mi ne želimo nikoga isključiti jer svi su dobrodošli. Definirali smo ciljeve koje ćemo naglasiti kao temelj Udruge koji će, nadam se privući i ostale u udruženje”, rekao je Marić.

Mali pivari u Daruvaru su suglasno izjavili da su zajednica koja se međusobno podupire i pomaže, rivalstvo u njihovim krugovima postoji samo kako bi poticali jedni druge na još bolje pivo, a vesele se svakom novom ljubitelju crafta i rado će mu svoje pivo osobno prezentirati.

Organizator Dana piva, Pivovara Daruvar na istoj lokaciji pivo proizvodi već gotovo 200 godina, a njihov brend Staročeško jedan je od najstarijih hrvatskih pivskih brendova koji se i danas proizvodi tradicionalnom tehnologijom, procesom fermentacije i odležavanja.

Zato nije bez razloga da se čitava craft scena udružila upravo u Daruvaru, a i sama Pivovara smatra svojom misijom educiranje i dizanje na jednu višu razinu kvalitete i kulture pijenja piva u Hrvatskoj.

Pivovara Daruvar svjesna je i velikog turističkog potencijala ovog festivala pa tako poziva sve ljubitelje vrhunskog piva na sljedeće Dane piva u jedan od najljepših malih gradova Hrvatske. U tome nastojanju punu podršku od ove godine daje joj i Grad Daruvar i Brodsko-posavska županija, te TZ Daruvara.

Stoga su se na Danima piva s hrvatskim craft pivarima družili župan Brodsko-posavski Damir Bajs i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček. Osim craftera na Danima piva odlično su se zabavljali i drugi posjetitelji festivala jer su po prvi puta mogli sudjelovati u zabavnim pivskim igrama.

Vrijedilo se potruditi jer pobjednici su kući ponijeli piva koliko su teški.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here