Drinktec 2017: Hrvatski predstavnici među svjetskom elitom

Uz rekordne brojke, sajam drinktec u Münchenu okupio je svjetsku tehnološku elitu u proizvodnji pića i tekuće hrane. Među njima se našlo i nekoliko tvrtki iz Hrvatske koje izvrsno kotiraju na europskom, ali i globalnom tržištu

Vodeći svjetski sajam za industriju proizvodnje pića i tekućih prehrambenih proizvoda drinktec 2017 održan je od 11. do 15. rujna u sklopu sajma Messe München. Riječ je o sajamskoj priredbi koja se u glavnom bavarskom gradu održava svake četiri godine, a u aktualnom izdanju privukla je rekordnih 1.749 izlagača iz 80 zemalja svijeta.

Sajam je to na kojem proizvođači predstavljaju svoje najnovije tehnologije za proizvodnju, punjenje i pakiranje svih vrsta pića i tekuće hrane, uključujući sirovine i logistička rješenja. S više od 76.000 posjetitelja iz više od 170 zemalja drinktec 2017 ostvario je najbolji rezultat u 66 godina dugoj povijesti sajma te je nadmašio sva očekivanja.

Broj posjetitelja narastao je za više od 10.000 u odnosu na prijašnji sajam iz 2013. godine, a njih dvije trećine je internacionalnih (67%), dok je jedna trećina posjetitelja došla iz domaćina Njemačke.

Za rekordan broj izlagača ima se zahvaliti prvenstveno tehnološkom sajmu za industriju vina SIMEI, koji je po prvi puta održan kao sastavni dio drinkteca. SIMEI je dvogodišnji sajam koji se održava u Milanu još od 1963. godine u organizaciji Udruženja talijanskih vinara, a u sklopu sporazuma s Messe München od sada će se održavati naizmjence u Italiji i Münchenu.

S obzirom na to da se koristi vrlo slična tehnologija kao u proizvodnji tekuće hrane, u program je integrirana i ponuda iz segmenta ulja i masti te se u ovom izložbenom području predstavilo 49 izlagača iz 16 zemalja.

PRO FachHANDEL, vodeći njemački sajam za proizvodnju pića, također je po prvi puta održan u sklopu drinkteca.

Promociju sajma drinktec na hrvatskom tržištu radila je tvrtka Belimpex koja već dugi niz godina radi na popularizaciji sajmovanja te izlasku hrvatskih izlagača na vodeće svjetske sajamske destinacije kao što je Messe München.

“Sajam drinktec u Münchenu za hrvatsko je tržište vrlo važan događaj koji naši izlagači i posjetitelji nikako ne propuštaju. Sedam izlagača iz Hrvatske bilo je prisutno na sajmu (šest izlagača i jedan suizlagač) te su bili su izuzetno zadovoljni s pozicijom štandova u paviljonima. Također, prema online registraciji posjetitelja vidimo značajan interes posjetitelja iz Hrvatske, a točne brojke ćemo znati kroz desetak dana. Jako nas veseli takav interes i nadamo se povećanju broja hrvatskih izlagača na sljedećem sajmu drinktec”, kazao je Tonči Belan iz tvrtke Belimpex.

NA SVJETSKOJ RAZINI
Uz brojne inovacije i druge zanimljivosti na drinktecu, u sklopu obilaska sajma posebno smo se zadržali na štandovima naših izlagača. Željeli smo iz prve ruke čuti kako su zadovoljni svojim nastupom te o drugim aktualnostima u njihovom poslovanju.

U paviljonu A1 prvo smo stali kod tvrtke Marti, proizvođača reklamnih proizvoda koji već 18 godina nudi inovativna rješenja za HoReCa kanal i maloprodaju. Neki od najvažnijih klijenata tvrtke su Molson Coors, Coca-Cola, Heineken i Carlsberg, a surađuju i s većinom velikih i srednje velikih pivovara u Njemačkoj.

Osim industrije pića, Marti radi i s velikim tvrtkama iz drugih područja, a osobito je zanimljiva suradnja sa Samsungom.

Mario Petković, direktor tvrtke, ističe kako trenutno imaju 90 zaposlenih, među kojima je sedam inženjera i dva industrijska dizajnera. Većinom su okrenuti izvozu pa strana tržišta u ukupnom godišnjem prometu zauzimaju 85 posto udjela, a od ukupno 30 izvoznih tržišta najvažnija su im Njemačka, Austrija, Švicarska i Italija.

“Nastojimo kontinuirano razvijati naša rješenja i proizvode”, kaže Petković te dodaje kako su trenutnim poslovanjem zadovoljni: “Ove smo godine dovršili pogon od 3.100 kvadrata tako da smo trenutno na 5.000 kvadrata proizvodnog i izložbenog prostora. U načelu svake godine ulažemo u nove strojeve te držimo korak s trendovima.”

Uz četverogodišnji drinktec, tvrtka Marti redovito je prisutna na sajmu Brau Beviale u Nürnbergu, a ove godine su izlagali i u Las Vegasu te u Chicagu.

“Rekao bih da je sajam drinktec u blagom opadanju, no mi ipak izlažemo zbog imidža tvrtke u nastojanju da svima zainteresiranima pokažemo što je novo na tržištu. To je netipičan sajam jer traje pet dana pa je opći dojam podosta drugačiji u usporedbi s trodnevnim sajmovima. Sajam drinktec posjećuju ključne osobe koje donose odluke u svojim tvrtkama te stručnjaci u svojim područjima djelovanja, tako da smo sve u svemu vrlo zadovoljni našim ovogodišnjim nastupom”, zaključuje Petković.

Nešto dalje u istom paviljonu došli smo do izložbenog prostora tvrtke Stražaplastika. Dubravko Belošević, voditelj prodaje, u razgovoru je istaknuo kako je izlaganje na sajmovima već dugo njihov marketinški prioritet u nastojanju da se približe kupcima kako bi pokazali proizvode koje nude te pritom osluškivali tržište – uvidjeli zahtjeve, koji se novi proizvodi traže, moraju li modificirati postojeće proizvode ili plasirati potpuno nove.

Od velikih grupacija redoviti klijenti ove tvrtke su Coca-Cola, Heineken i Carlsberg, odnosno njihova poduzeća u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Rumunjskoj, a od ostalih to su gotovo sve pivovare u Hrvatskoj, tri pivovare iz Bosne i Hercegovine te nekoliko pivovara iz Albanije.

“Na drinktec smo došli jer su velik dio našeg proizvodnog programa nosiljke za staklene boce te slični programi koji se odnose na industriju pića. Istaknuo bih slamke za piće, čiji smo jedni od rijetkih proizvođača u Europi, zatim zaštitne čepove za pivske bačve te promotivne materijale vezane za ovu industriju”, kaže Belošević dodajući kako je zadovoljan interesom koji su pobudili na sajmu te brojem i kvalitetom razgovora i upita.

“Očito postoji interes za naše proizvode i nadam se kako će se neki od njih i realizirati. Također, bitno nam je saznati što se od nas očekuje na tržištu u kratkoročnom periodu i u kojim se segmentima moramo prilagoditi tim očekivanjima. Primili smo nekoliko upita od craft pivovara koje su se u zadnje vrijeme snažno afirmirale na tržištu pa je potrebno razviti proizvod koji će cjenovno i tehničkim te dizajnerskim karakteristikama odgovarati svima, kako bismo mogli proizvoditi jedinstveni sanduk za boce upravo za takve male kupce”, naglašava Belošević.

U istom paviljonu obišli smo i prostor tvrtke Oprema d.d. Tvrtka je to sa sjedištem u Ludbregu koja proizvodi i prodaje uređaje za hlađenje i točenje pića i napitaka već dulje od 40 godina.

Tvrtka je globalno orijentirana, a o tome najbolje govori podatak da na hrvatskom tržištu ostvaruje svega dva posto svojih godišnjih prihoda, dok se 80 posto prodaje realizira na tržištima zemalja Europske unije.

Glavni kupci su im globalne pivske grupacije kao što su Heineken (Nizozemska), Carlsberg (Danska) i Asahi (Japan).

“Nastupamo na sajmu drinktec u Münchenu kao i na sajmu Brau Beviale u Nürnbergu, koji su globalni i najvažniji europski sajmovi za tržište tehnologije pića. Na ovogodišnjem sajmu drinktec, na kojem izlažemo još od 1997. godine, premijerno smo izložili nove proizvode kao što su npr. uređaj za Nitro Coffee i ormar za hlađenje 20 pivskih bačvi”, istaknuo je Damir Sever, voditelj komercijale, dodavši kako su u tvrtki izuzetno zadovoljni sa sajmom drinktec 2017 prvenstveno zbog dobre posjećenosti njihovih ključnih kupaca.

IZVOZ JE PRAVI PUT
U sredini sajamskog prostora, u paviljonu B2, vrlo zapažen nastup imala je i tvrtka Montelektro koja se bavi automatizacijom i upravljanjem industrijskim pogonima, a specijalizirala se za automatizaciju velikih industrijskih pivovara te su postali jedna od vodećih tvrtki u svijetu u tom području.

U Hrvatskoj surađuju sa svim velikim pivovarama koje su sve odreda u vlasništvu globalnih pivarskih grupacija.

“Primjerice, u Zagrebačkoj smo pivovari, koja sada posluje pod okriljem Molson Coorsa, prisutni od 1995. godine te smo proveli automatizaciju kompletnog proizvodnog procesa, od ulaza sirovine do punionice. Surađujemo i s Heinekenom u Karlovcu i s Carlsbergom u Koprivnici”, ističe Edvin Šafranko, direktor operacija.

Ipak, glavni klijent Montelektra je Heineken u čijih su 50-ak pivovara u svijetu instalirali sustav upravljanja ili u cijeloj tvornici ili samo u nekom njenom dijelu.

“Heinekenu smo na svjetskoj razini najjači partner u automatizaciji pivovara. Jako puno surađujemo i s AB InBevom, koji je najveći svjetski pivar, te su u tijeku i projekti u njihovim pivovarama kao što je, primjerice, pivovara u Nigeriji u kojoj projektiramo instalacije, sav materijal, upravljački ormar i sustav upravljanja za greenfield pogon koji se tamo gradi”, naglašava Šafranko.

Imajući u vidu navedeno ne čudi što tvrtka na inozemnom tržištu ostvaruje 90 posto svojih ukupnih prihoda, a i ovih 10 posto s hrvatskog tržišta plod je suradnje s globalnim korporacijama. Do sada su odradili projekte upravljanja, to jest automatizacije u više od 190 pivovara u svijetu, a zapošljavaju oko 125 osoba, pretežno inženjera elektrotehnike.

“Naš prvenstveni promotivni kanal su naši projekti, a ovakvi su sajmovi dobra prilika da se susretnemo s našim klijentima, izmijenimo iskustva i popričamo o projektima. Sajmovi poput drinkteca omogućavaju nam da se na jednom mjestu sastanemo s mnogo ljudi u kratkom vremenskom periodu. Dosad smo imali goste iz Afrike, Južne Amerike, Europe te iz naše regije i to je prilika za potvrđivanje naših aktivnosti”, ističe Šafranko te dodaje kako su prilično zadovoljni ovogodišnjim drinktecom, premda osobno preferira sajam Brau Beviale.

Nešto malo sjevernije, u sklopu paviljona C1, predstavila se tvrtka Frassinox Božić. Radi se o tvrtki specijaliziranoj za proizvodnju i servis opreme u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji.

Među glavnim djelatnostima ističu se izrada i montaža proizvodnih linija u mliječnoj industriji, projektiranje tehnoloških procesa, automatizacija strojeva i procesa, projektiranje i izrada elektroormara, proračun i izrada konstrukcija, izrada i montaža cjevovoda i komponenti iz nehrđajućih čelika te rezanje vodenim mlazom. Sjedište tvrtke je u Zagrebu, a proizvodni je pogon smješten u Donjoj Stubici.

Marijan Božić, direktor tvrtke, u kratkom ali vrlo dinamičnom razgovoru istaknuo je kako je povijest poduzeća neodvojivo povezana sa Zagrebačkom mljekarom pa je i danas Dukat, odnosno Lactalis jedan od glavnih klijenata.

Svoje proizvode izvoze u zemlje Europske unije (Švedsku, Norvešku, Dansku, Nizozemsku, Njemačku), te u Švicarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, a 85 posto prometa ostvaruju na izvoznim tržištima. Kao najznačajnijeg kupca ističe mljekaru Nöm iz Austrije koja prerađuje oko 1,2 milijuna litara mlijeka na dan, dok cijela hrvatska mliječna industrija, za usporedbu, dnevno prerađuje oko 1,24 milijuna litara mlijeka.

“U posljednje smo vrijeme sudjelovali na mnogim sajmovima, ne samo u Europi, već i u Iranu, Azerbajdžanu, Kazahstanu i Bjelorusiji, a do kraja godine planiramo posjetiti i prehrambeni sajam u Dubaiju. Pomoć od Hrvatske gospodarske komore ili drugih državnih institucija nemamo jer se čini kako oni ne posjeduju informacije o takvim događanjima, unatoč njihovom velikom potencijalu”, ističe Božić.

Pritom dodaje kako već 15 godina usko surađuju s partnerskom tvrtkom iz Danske koja je isključivo vezana za tehnologiju obrade prehrambene robe te s kojom sinergijski nastupaju na tržištu.

“Dvojica mojih sinova polako preuzimaju tvrtku. Jedan radi u strojarskom, drugi u upravljačkom dijelu te smo obiteljska firma koja se uspjela probiti na europsko tržište. Prvi puta sudjelujemo na sajmu drinktec. Zadovoljni smo svojim sudjelovanjem i cjelokupnom organizacijom, premda bih rekao kako je pet dana koliko traje sajam ipak malo predugo”, požalio se malo na kraju Božić, ali je ipak istaknuo kako upravo Njemačka ima najbolje organizirane sajmove na kojima su dosad sudjelovali.

Hrvatski su izlagači, po svemu viđenome, imali vrlo zapažen nastup na sajmu drinktec 2017. Neki od njih predstavili su inovacije, drugi su potvrdili partnerstva, stekli nove potencijalne klijente i općenito se uvjerili da su na pravom putu. Sajmovi upravo tome i služe, a stvarati globalno prepoznatljive proizvode uvijek je ispravan put.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *