DZS: Prosječna plaća porasla na 6.005 kuna

129

Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za lipanj iznosila je 6.005 kuna, što je realno 4,9 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o drugim podacima DZS-a, koji potvrđuju prve procjene.

U odnosu na svibanj, prosječna neto plaća isplaćena za lipanj realno je povećana za 0,2 posto.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za lipanj iznosila je 5.200 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena je za lipanj zaposlenima u zračnom prijevozu, u iznosu od 10.867 kuna, dok su najnižu, od 3.572 kune, dobili zaposleni u proizvodnji odjeće.

Prosječna mjesečna bruto plaća za šesti mjesec iznosila je 8.082 kune, što je realno 0,2 posto više nego mjesec dana prije i 3,5 posto više u odnosu na lipanj prošle godine.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za lipanj iznosila 34,34 kune, a bruto 46,21 kunu. U lipnju je prosječna neto satnica bila realno za 3,7 posto veća nego u svibnju, dok je na godišnjoj razini porasla 5,7 posto.

Bruto satnica je, pak, u mjesečnoj razini bila veća za 3,7, a na godišnjoj za 4,2 posto.

Rast neto plaća zahvaljuje se, kažu analitičari, poreznoj reformi koja je stupila na snagu početkom ove godine. (Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here