DZS: U šest mjeseci izvoz porastao više od 14, a uvoz 11 %

106

U prvih šest mjeseci ove godine hrvatski robni izvoz iskazan u kunama porastao je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 14,5 posto, dok je uvoz povećan za 11,2 posto, pokazuju drugi podaci koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

DZS je tako korigirao na više svoje prve procjene, prema kojima je izvoz u prvih šest mjeseci porastao za 13,9, a uvoz za 10,1 posto. Prema novim podacima, Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 49,9 milijardi kuna, a uvezla za 80,6 milijardi kuna.

Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio je u tom razdoblju 30,7 milijardi kuna, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 61,9 posto, 0,2 postotna boda više nego u prvih pet mjeseci ove godine.

Najvažniji trgovinski partneri Hrvatske i dalje su članice Europske unije. Izvoz u te zemlje iznosio je u prvih šest mjeseci ove godine 32,4 milijarde kuna, 10 posto više nego godinu ranije, dok je uvoz porastao 8,9 posto, na 62,8 milijardi kuna.

Pritom Hrvatska najveću robnu razmjenu ostvaruje s Njemačkom, Italijom i Slovenijom.

Izvoz u zemlje CEFTA-e dosegnuo je, pak, u prvih šest mjeseci 8,4 milijarde kuna, što je 20,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 18,6 posto, na 4,8 milijardi kuna.

Promatra li se prema djelatnostima, među onima sa značajnijim iznosima u ukupnom robnom izvozu, najveći rast robnog izvoza ostvaren je u proizvodnji rafiniranih naftnih derivata – za 74 posto, na 3,2 milijarde kuna, dok je izvoz farmaceutske industrije porastao za 39 posto, na 4,1 milijardu kuna.

Najznačajniji rast uvoza zabilježen je, pak, u djelatnosti rudarstva i vađenja, za 52 posto, na 5,1 milijardu kuna.

Iskazan u eurima, hrvatski je robni izvoz u prvih šest mjeseci 2017. porastao za 16,1 posto, na 6,7 milijardi eura, dok je uvoz porastao za 12,7 posto, na 10,8 milijardi eura. (Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here