Eurostat: U EU i Hrvatskoj u srpnju pala maloprodaja

138

U Europskoj uniji (EU) u srpnju je promet u trgovini na malo blago pao na mjesečnoj razini, pri čemu je Hrvatska bila među zemljama s najvećim padom, dok je na godišnjoj razini nastavljen trend rasta maloprodaje, pokazale su najnovije procjene Eurostata.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen promet od trgovine na malo u srpnju ove godine smanjen za 1,1 posto u usporedbi s lipnjem, kada je poskočio za 5,8 posto, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće statističkog ureda EU-a.

Na razini EU-a sezonski prilagođen promet u srpnju je skliznuo za 0,2 posto na mjesečnoj razini, nakon revidiranog, 0,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Prve procjene za lipanj pokazivale su rast prometa za 0,4 posto.

Među zemljama s najvećim padom prometa još se nalaze Njemačka, s padom od 1,2 posto, te Estonija i Austrija, gdje je promet smanjen za po jedan posto. Promet u maloprodaji, s druge strane, najviše je porastao u Sloveniji, za 1,4 posto, te Rumunjskoj i Švedskoj, za po 1,2 posto.

Prema glavnim kategorijama proizvoda, najviše je pao promet od trgovine na malo motornim gorivima, za 0,6 posto. Slijedi segment hrane, pića i duhana, s padom prometa od 0,2 posto, dok je promet stagnirao u kategoriji neprehrambenih proizvoda.

I u eurozoni je promet na mjesečnoj razini smanjen za 0,3 posto, nakon revidiranog, 0,6-postotnog rasta u lipnju. Prethodno izvješće pokazivalo je rast prometa od 0,5 posto u lipnju.

Pad prometa proizlazi iz pada prometa od 0,9 posto u maloprodaji motornih goriva i 0,5-postotnog pada prometa u segmentu hrane, pića i duhana. U segmentu neprehrambenih proizvoda uvećan je pak blagih 0,1 posto.

Rast prometa usporio na godišnjoj razini u EU i Hrvatskoj
U 28-članom EU promet od trgovine na malo u srpnju je porastao za 2,7 posto na godišnjoj razini, nakon revidiranog, 3,4-postotnog rasta u lipnju. Prema prethodnom izvješću, u lipnju je rast iznosio 3,1 posto.

I u Hrvatskoj je u srpnju, prema istom razdoblju godine ranije, rast prometa usporio, na 5,9 posto, nakon skoka za 8,2 posto u lipnju, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Za rast prometa u EU u cjelini zaslužne su sve tri kategorije proizvoda. U trgovini neprehrambenim proizvodima uvećan je za četiri posto, u segmentu hrane, pića i duhana za 1,4 posto, a motornim gorivima, za 1,2 posto.

I na razini eurozone promet je uvećan u sva tri segmenta, pri čemu u sektoru neprehrambenih proizvoda za 3,9 posto, u onom hrane, pića i duhana, za 1,5 posto, a u maloprodaji motornih goriva za 0,8 posto.

Na godišnjoj razini, među zemljama članicama čijim podacima raspolažu u Eurostatu, najizrazitiji je rast prometa imala Slovenija, od 10 posto, a slijedi Rumunjska, s 8,8 posto većim prometom, i Poljska, s rastom prometa od 7,9 posto.

Pad prometa na godišnjoj razini zabilježila je samo Belgija, za jedan posto, pokazale su prve procjene. (Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here