Održan LPG summit Jadransko-jonske regije

180

Međunarodni LPG summit Jadransko-jonske regije 15. po redu održan je od 21. do 23. studenoga 2017. u Crikvenici u organizaciji Euro Energyja, člana Zajednice za ukapljeni naftni plin HGK, i Hrvatske gospodarske komore

“Postoji čitav niz problema s kojima se susreću autoprijevoznici, a koji se sporo rješavaju. Potrebna je suradnja svih dionika kako bi se riješila otvorena pitanja, kao što su pitanje kabotaže i pitanje subvencija goriva za pokretanje rashladnih sustava u prikolicama”, rekao je predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK Darko Vukadinović u sklopu panela predstavnika željeznica, željezničkih, aerodromskih operatera i lučkih uprava Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Albanije na temu “Transport i logistika u Jadransko-jonskoj regiji kao šansa ili problem Europe u transportu nafte i plina”, koji je održan u sklopu LPG1 summita Jadransko-jonske regije.

Viši stručni suradnik u Sektoru za energetiku i zaštitu okoliša HGK Zvonimir Jerolimov predstavio je LPG tržište u Europi i Hrvatskoj i aktivnosti Zajednice za ukapljeni naftni plin HGK.

“Moramo nastaviti jače promovirati alternativna goriva i subvenciju svih oblika alternativnih goriva u skladu s Direktivom o infrastrukturi za alternativna goriva 2014/94/ EU”, naglasio je Jerolimov.

“INA d.d. je spremna i ulaže velike napore u povećanje proizvodnje svih energenata, tako i LPG-a. U skladu s time vrše se i modernizacije u Rafineriji Rijeka”, rekao je predstavnik INA-e i direktor Sektora za Ukapljeni naftni plin Zlatko Galešić predstavljajući planove tvrtke za proizvodnju naftnih derivata i ukapljenoga naftnog plina.

U sklopu okrugloga stola o trošarinama koje se odnose na naftne derivate prikazan je i primjer uvođenja trošarina u Srbiji.

“Trošarine su opasna igračka i treba biti oprezan s njihovim uvođenjem jer mogu imati dalekosežne posljedice, što je vidljivo i u Srbiji, gdje je broj vozila na pogon ukapljenim naftnim plinom prepolovljen od uvođenja trošarina”, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mičović.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here