Neto dobit Dukata porasla za 14,4 posto

Dukat je u prošloj godini ostvario neto dobit u iznosu od 72,9 milijuna kuna, što je 14,4 posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te mliječne industrije.

dukat-midiPo podacima iz izvješća, poslovni su prihodi Dukata lani iznosili 1,64 milijardi kuna, što je 2,3 posto manje nego 2014. godine, dok su poslovni rashodi pali za 1,5 posto, na 1,6 milijardi kuna.

Iz Dukata ističu kako su prihodi od prodaje prošle godine iznosili 1,63 milijardi kuna i blago su, za 0,4 posto, smanjeni u odnosu na godinu prije.

Na pad prihoda od prodaje utjecalo je smanjenje na domaćem tržištu, koje u ukupnim prihodima od prodaje imaju udio od 88,9 posto. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznosili su 1,45 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za 3,1 posto. Istodobno su pak prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima porasli za 27,6 posto, na 181,5 milijuna kuna.

“Tijekom 2015. godine vanjsko je okruženje obilježeno nastavkom nepovoljnih gospodarskih i sektorskih trendova iz prethodnog razdoblja. istovremeno, razdoblje je obilježeno nastavkom dugogodišnjih aktivnosti poslovodstva u dijelu optimizacije poslovnih procesa i troškova poslovanja te povećanja efikasnosti na svim razinama poslovanja tvrtke”, navodi Uprava Dukata u objašnjenju poslovnih rezultata.

Dukat je objavio i konsolidirane financijske rezultate za Dukat Grupu koju, uz matičnu kompaniju, čini još 13 povezanih društava u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj.

Prihodi od prodaje Dukat Grupe lani su iznosili 3,39 milijardi kuna, što je 3,7 posto manje nego 2014. godine.

Neto dobit za prošlu godinu iznosi 78,9 milijuna kuna i u odnosu na godinu prije smanjena je za 5,6 posto.

Istodobno je operativna dobit (EBIT) iznosila 131,2 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 15,9 posto. Porast operativne dobiti iz Dukata objašnjavaju poboljšanjem rezultata poslovanja povezanih poduzeća u Sloveniji i Srbiji. Neto dobit Dukata smanjena za 14,4 posto. (SEebiz.eu/Hina)

Prethodni članakRekordan broj whisky brandova i posjetitelja na drugom regionalnom Whisky sajmu ZG016
Sljedeći članakPodravka s rekordnim rastom prodaje u Rusiji