Baotić: Pevecu dovoljna podrška polovice vjerovnika

josip-baoticUoči sastanka s vjerovnicima predsjednik Uprave Peveca Josip Baotić u razgovoru nam je kazao kako bi za nastavak poslovanja Peveca bila dovoljna podrška i manje vjerovnika ukoliko bi podršku dale i banke

“Na sastanku dobavljačima u ponedjeljak ćemo predstaviti plan aktivnosti za sljedeća dva ključna tjedna cilj kojih je deblokada računa i pokretanje procesa dostave robe, te definiranje daljnjih koraka u procesu dogovora s dobavljačima. Također, vidjeti ćemo u kojem pravcu idu njihovi prijedlozi. Dobavljači su na svom prošlotjednom skupu koji je inicirao Josip Galić (vlasnik Presoflex gradnje) i formirali svoj pregovarački tim. Koliko znamo, ukupno se dosad u Galićevu inicijativu uključilo oko 150 vjerovnika, no na sastanku ćemo doznati preciznije informacije“, kazao nam je predsjednik uprave Pevec grupe Josip Baotić neposredno prije sastanka s vjerovnicima koji se u ponedjeljak poslijepodne održava u Hotelu Antunović. Baotić je ponovio kako banke čekaju dogovor s dobavljačima, a da oni u Pevecu nastoje da se što više dobavljača opredijeli za to da Pevec nastavi poslovati.

Na pitanje koliko bi dobavljača bilo dovoljno da se realizira plan nastavka poslovanja Peveca, Baotić je kazao kako bi bilo zadovoljavajuće da se s tim slože vjerovnici na koje otpada ukupno 50 posto potraživanja, ali da bi «moglo i manje“ ako bi banke sudjelovale. Baotić je potvrdio da je prošloga tjedna bio i na “sondirajućem“ sastanku u Ministarstvu financija kojem Pevec duguje oko 150 milijuna kuna na ime neplaćenih poreza i doprinosa, te kazao kako i ondje čekaju rasplet dogovora s dobavljačima.

Josipa Galića, inicijatora okupljanja vjerovnika oko prijedloga za preuzimanje Pevecova poslovanja osnivanjem nove tvrtke koju bi vodili dobavljači i vođe pregovaračkog tima dobavljača nažalost nismo uspjeli čuti prije sastanka. Po svemu sudeći, njegova je inicijativa u rekordnom roku okupila solidan, ali čini se još uvijek nedovoljan broj vjerovnika Peveca.

Neki naime nisu zainteresirani za sudjelovanje u preuzimanju Peveca, već samo žele dogovoriti bolje uvjete reprograma potraživanja od njima neprihvatljivog 12-godišnjeg roka otplate koji su im nudili iz Peveca. Inače, osim roka otplate dugova, ono što je većini dobavljača bilo neprihvatljivo u prijedlogu koji im je ranije ponudio Baotić jest da nastave isporučivati robu bez ikakvih garancija da će biti plaćena i tako se dovedu se u situaciju da imaju još veća potraživanja. Oni s kojima smo razgovarali kazali su kako ne misle poslovati “na lijepe oči“ te da traže čvrsta osiguranja ili bankarske garancije za nove isporuke robe. U tom slučaju spremni su na nastavak poslovanja s Pevecom, te na odgodu plaćanja starih dugova kako bi se Pevecu omogućilo da dođe do daha i pokrene posao. Ukoliko, naravno, u međuvremenu neki vjerovnik ne zatraži stečaj i tako sruši prvu dominu, što će rezultirati prelaskom Pevecovih nekretnina u vlasništvo banaka. (Bankamagazin)