Potrošnja u prosincu bit će manja za milijardu kuna

Građani će opreznije trošiti kune nego proteklih godina

snizenjePrema procjenama Sektora za trgovinu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, hrvatski će građani tijekom prosinca potrošiti između 9 i 10 milijardi kuna, što je u odnosu na prošlogodišnji prosinac za oko milijardu kuna manje.

Proteklih godina prosinačka je potrošnja građanstva uglavnom bilježila rast − oko milijardu kuna više svake godine, te će ovogodišnjeg prosinca prvi put biti zabilježen pad potrošnje građana u vrijeme blagdana, i to u iznosu od 10 posto.

Hrana je prioritet
Pod utjecajem krize, potrošnja građana prošle je godine u prosincu stagnirala te su građani, kao i u prosincu 2007., potrošili oko 11 milijardi. Ipak, gledano po mjesecima, ovogodišnji će prosinac, procjenjuju u HGK, biti najjači i najznačajniji ovogodišnji mjesec.

Analiza također pokazuje da je tijekom prvih devet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo u odnosu na isto razdoblje prošle godine realno manji za 15,6 posto.

Najveći pad zabilježen je u prodaji automobila, potrošačke elektronike, odjeće i obuće, te trajne robe vezane uz kućanstvo kao što su namještaj i bijela tehnika, što pokazuje da su građani u kupovanju orijentirani samo na ono što im je najnužnije − hranu, lijekove i medicinske proizvode.

S obzirom na očekivani pad, pretpostavlja se da će ovogodišnju blagdansku potrošnju obilježiti akcije i popusti, te da će ih trgovci ponuditi ranije nego proteklih godina.

Pokazalo se, naime, da kupci postaju sve osjetljiviji na cijenu, pa i te kako vode računa o omjeru cijene i kvalitete.

Oprez građana nimalo ne čudi, to više što, uz veći PDV i krizni porez, postoje i procjene da će za svakog trećeg zaposlenog, odnosno za njih oko pola milijuna, izostati isplata božićnice. (Slobodna Dalmacija)

Mješovita roba donekle izuzeta
Kako napominju iz HGK, pad neće osjetiti svi trgovci jednako jer nisu svi jednako pogođeni krizom. Dosadašnji podaci pokazuju da su trgovci mješovitom robom u pojedinim mjesecima ipak osjetili niži pad, pa čak i rast, od onih koji prodaju trajna dobra