Otvorena prva trgovina za siromašne u BiH

U Sarajevu je početkom travnja otvoren “Narodni dućan”, prva prodavaonica Potrošačke zadruge “Eurobih” u kojoj će građani socijalno ugroženih kategorija općine Novo Sarajevo (osobe čija su mjesečna primanja manja od 500 KM ), do 30 posto jeftinije moći kupovati osnovne životne namirnice, prvenstveno domaće proizvodnje.

trgovina-narodni-ducan-sarajevo-midiMjesečna kupovina proizvoda količinski je ograničena na bazi potrošačke košarice i broja članova u obitelji.

Dobavljači roba su tvrtke Drvopromet i Akova Group, koje će sudjelovati u ovom socijalnom programu uz potporu državnih institucija, a cilj je da se pomogne najugroženijim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini kojih danas ima oko 40 posto, od kojih je 18 posto ispod linije siromaštva.

Projekat je koncipiran na dobrovoljnom učlanjenju u Zadrugu, nabavci najjeftinijih, prvenstveno domaćih, ali kvalitetnih proizvoda po nižim cijenama i prodaji u vlastitim prodajnim punktovima pod nazivom “Narodni dućan”. To znači da su prodavaonice (narodni dućani) zatvorenog tipa u kojima mogu kupovati samo članovi Zadruge s područja općine na kojoj žive uz člansku kartu.

Članovi zadruge mogu biti svi građani koji imaju primanja niža od 500 KM mjesečno kao što su umirovljenici, nezaposleni i zaposleni te oni koji nemaju riješen ekonomski status.

Ovakva praksa poznata je već dugi niz godina u zemljama Europske Unije poput Italije, Austrije, Francuske i dr. (Ekapija.ba)