U Osijeku niče laboratorij za pčelinje proizvode

U Osječko-baranjskoj županiji provodi se projekt Europske unije u vezi s razvojem pčelarstva u sklopu prekogranične suradnje sa Srbijom, vrijedan 500.000 eura.

Projekt, koji se treba ostvariti do kraja godine, odnosi se među ostalim na izgradnju laboratorija za pčelinje proizvode na osječkome Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, na nabavu preciznih instrumenata za mjerenje pčelinje paše i ostalo.

Po riječima osječko-baranjskog dožupana Željka Kraljička, polovica odobrenog novca namijenjena je toj županiji, što je znatan iznos koji će dodatno unaprijediti pčelarstvo u Osječko-baranjskoj županiji, vodećoj u hrvatskome pčelarstvu.

U Osječko-baranjskoj županiji ima 500 registriranih pčelara među kojima je, za razliku od uvriježenog mišljenja da se pčelarstvom bave uglavnom umirovljenici, mnogo mladih obitelji koje su svoj interes pronašle upravo u njemu.

Na godinu se u Osječko-baranjskoj županiji proizvede oko 1500 tona meda, a u Hrvatskoj oko 6500 tona, rekao je Kraljičak i dodao kako je upravo grad Osijek “kolijevka hrvatskoga pčelarstva s tradicijom od 130 godina”.

U posljednjih osam godina Osječko-baranjska županija uložila je znatan novac u razvoj pčelarstva te je, među ostalim, oko 200 tisuća kuna uložila u vrhunsku izobrazbu uz dobivanje potrebnih certifikata za 450 pčelara.

Kraljičak je ocijenio kako je osobito važno što će se uskoro izgraditi centar za proizvodnju sadne pčelarske osnove u Našicama, dodajući kako takav centar već postoji u osječkom Biosu.

Pčelarstvo je dio gospodarske strategije razvoja Osječko-baranjske županije u sklopu koje je pri kraju izrada projekta strategije primjene meda, među ostalim u prerađivačkoj industriji, farmaciji i ostalome. (Lider)