BiH: Povećane trošarine na cigarete

cigarete-midiUpravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH odlučio je na sjednici da izvještaj Radne grupe o povećanju trošarina na naftne derivate, pivo i cigarete dostavi entitetskim vladama na izjašnjenje, s obzirom na to da nije postignuto usuglašeno rješenje o kome bi UO UIO mogao odlučivati u okviru svog mandata.

UO UIO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2016. godinu koja će se primjenjivati od 1. 1. 2016. godine.

Prema usvojenoj odluci minimalna trošarina na cigarete iznosit će 2,23 KM po kutiji cigareta, dok će posebna trošarina za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,20 KM. Trošarina na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 89,20 KM po kilogramu. Povećanje u odnosu na prošlu godinu iznosi 15 feninga po kutiji cigareta pakovanja od 20 komada. Trošarina na duhan povećana je za 9,2 KM.

Porezni obveznici i prometnici cigaretama dužni su popisati zatečene zalihe te do 17. 1. 2016. godine uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene trošarine.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2016. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

UO usvojio je Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina, čime se pomaže proizvodnja u rudnicima u oba entiteta.

Upravni odbor usvojio je i Izvještaj o radu UIO za prvih šest mjeseci ove godine uz konstataciju da su zadovoljni rezultatima koji su postignuti.

Usvojen je i Plan rada UIO za iduću godinu uz određene primjedbe koje bi trebale unaprijediti rad ove institucije. (klix.ba)