Josip Grilec novi je predsjednik Udruženja industrije plastike i gume HGK

Josip GrilecZa novog predsjednika Udruženja industrije plastike i gume HGK na izbornoj Skupštini izabran je direktor Stražaplastika d. d. Josip Grilec. Za prvog dopredsjednika izabran je član Uprave za istraživanje razvoja i prodaje AD Plastik d. d. Mladen Peroš, a za drugog dopredsjednika zamjenik direktora Muraplast d. o. o. Davor Ujlaki. Na Skupštini je također izabrano i 16 članova Vijeća Udruženja.

“Udruženje industrije plastike i gume u sljedećem četverogodišnjem razdoblju, do 2020. godine, i dalje će zastupati interese svojih članica, kako su prije dvije godine uspješno lobirajući utjecali na promjenu definicije Direktive EU, čime je osiguran nastavak proizvodnje plastičnih vrećica u Hrvatskoj. Radit će na prepoznatljivosti ove djelatnosti osobito prema grupama proizvoda, izradi strateških smjernica razvoja industrije plastike i gume, suradnji sa sveučilištima, povećanju konkurentnosti članica, izradi publikacija, nastupu na sajmovima i organizaciji edukativnih radionica”, objasnila je poslovna tajnica Udruženja Gordana Pehnec Pavlović, dodavši da je osobito važno omogućiti povezivanje prehrambene i farmaceutske industrije s industrijom plastike i gume u području ambalaže.

Igor Bobek iz Sektora za međunarodne poslove HGK predstavio je mogućnosti financiranja iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, pri čemu je za njih najvažniji Europski fond za regionalni razvoj te natječaji javnih nabava u sklopu Kohezijskog fonda.

Prisutne je također upoznao i s otvorenim natječajima za potpore za izgradnju proizvodnih kapaciteta i opreme, ulaganja u proizvodnu tehnologiju te poboljšanja konkurentnosti malih i srednjih tvrtki informatizacijom poslovnih procesa.

Industrija plastike i gume posljednjih godina gotovo neprekidno bilježi rast proizvodnje i izvoza. Proizvodnja polugotovih i gotovih proizvoda od plastike i gume u 2014. godini iznosila je 160.326 tona, dok je 1998. bila tek 69.898 tona. U usporedbi s predratnom 1990. godinom, ova industrijska grana bilježi rast od 28 posto.

“U industriji plastike i gume registrirane su 654 tvrtke, što čini oko 5,6 posto ukupno registriranih tvrtki u prerađivačkoj industriji, 88 posto tvrtki je u preradi plastike, a ostali su u preradi gume. U ukupnom prihodu prerađivačke industrije RH u 2014. godini proizvodnja proizvoda od gume i plastike sudjelovala je s tri posto. Ova je industrija 2014. ostvarila 4,6 milijardi kuna ukupnog prihoda sa 6 663 zaposlenika, što je 3,74 posto ukupnog broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji, dok je izvoz ove industrije rastao sa 100 milijuna USD u 1997. na 260 milijuna USD u 2014. godini, što je 2,47 posto ukupnog izvoza RH”, rekla je Pehnec Pavlović te istaknula da u 2015. godini najveći rast bilježi proizvodnja ploča, listova, cijevi i profila te proizvodnja ambalaže, a manji rast proizvodnja ostalih proizvoda od plastike te proizvodnja proizvoda za graditeljstvo.

Osobito je značajna proizvodnja dijelova za automobilsku industriju koja je izvozno orijentirana, ali i proizvodnja plastičnih vrećica, od koje se 60 posto izvozi.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here