U Francuskoj prva dostava dronom u Europi

Opća uprava civilnog zrakoplovstva (DGAC) ovlastila je DPDgroup, međunarodnu podružnicu Le Groupe La Poste, da uvede redovnu komercijalnu liniju u francuskom departmanu Var.

Nakon dvije godine uspješnog testiranja uvjeta za isporuku pošiljaka pomoću dronova DPDgroup, podružnica međunarodne dostavne paketne mreže u vlasništvu Le Groupe La Poste, dobila je odobrenje za dostavu paketa pomoću dronova na redovnoj 15-kilometarskoj liniji.

Prvi put u svijetu redovna komercijalna linija omogućit će dostavu paketa dronovima.

Jednom tjedno dron DPDgroupa će se kretati južnom Francuskom (Provansa) na relaciji Saint-Maximin-La Sainte-Beaume i Pourrières. Paketi koje je dosad dostavljao Chronopost i DPD Francuska, bit će poslani dronom, a polazišna točka biti će terminal u Saint-Maximinu. Dostava dronovima predstavlja prekretnicu u poimanju suvremene dostave i bit će od osobita značaja za dostavu u teško dostupna područja.

Kako bi osigurali polijetanje i slijetanje dronova, sigurnost pošiljke, a time i kvalitetu dostave, koristit će se posebni terminali koji će imati posebnu zaštitnu strukturu za sigurno polijetanje i slijetanja drona, automatizirani sustav za transport paketa i elektronički sustav posvećen sigurnosti rukovanja dronom.

DPDgroup je u suradnji s tvrtkom Atechsys još u lipnju 2014. započeo s ispitivanjima nužnim za provedbu dostave dronovima. Nakon brojnih testova i više od 600 sati leta DPDgroup je u rujnu 2015. demonstrirao sposobnost drona da leti u potpunoj autonomiji te su njime prevezli paket težine 1,5 kilogram na udaljenosti od 14 kilometara. (tportal.hr)