Srbija uskoro kreće s izvozom mesa u Kinu 

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je najavio da će u svibnju u Kini biti potpisan sporazum koji će omogućiti izvoz srpskog mesa na to tržište, kao i da je šest kineskih kompanija zainteresirano za preradu mesa iz Srbije

“Imamo tri certificirana objekta za izvoz junećeg i janjećeg mesa u Kinu. U svibnju idem potpisati sporazum o sigurnosti hrane sa kineskom Agencijom za sigurnosti hrane”, rekao je Nedimović novinarima u Lučanima.

Tim sporazumom će se steći uvjeti da meso iz Srbije može ići u Kinu, naglasio je Nedimović. On je kazao da za sada Srbija ima certifikate za prađivačku industriju i da se zato daju veće subvencije za ovce i goveda.

“Želimo povećati kapacitet stočnog fonda. Prije nekoliko dana nam je bilo šest kineskih kompanija koje se bave preradom, neke i preradom goveđeg mesa”, rekao je Nedimović u razgovoru sa poljoprivrednicima.
On je rekao da Srbija želi pored janjećeg i junećeg mesa proširiti asportiman izvoza i na mlijeko i prerađevine od mlijeka, kao i da se sa voćem i povrćem otvori novi kanal za proizvode iz Srbije.

On je napomenuo i da je najveći talijanski prerađivač goveđeg mesa u Europi zainteresovan i da će doći u Srbiju krajem ožujka.

“Zainteresovani su za izgradnju klaonice u Srbiji i izgradnju tri punkta gdje bi skupljali to meso. Da na prostoru centralne Srbije razvijaju sistem ‘krava – tele’ i da do šestog meseca sve to razvijemo”, rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da oni jedino tako mogu da osiguraju dovoljne količine budući da trguju sa 70 zemalja, kao i da im je zato važan sporazum koji će Srbija potpisati sa Kinom i sporazum o slobodnoj trgovini koji ima sa Rusijom. (SEEbiz)