Srbija za dva mjeseca izvezla 12.000 tona malina

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Arilju da je Srbija u poslednja dva mjeseca izvezla 12.000 tona maline i da dominira u kvaliteti tog voća

On je nakon sastanka s hladnjačarima istakao da su apsolutno netočne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju.
Nedimović je naveo da je tijekom siječnja i veljače u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz Bosne i Hercegovne, priopćilo je resorno ministarstvo.

“Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantiraju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvaliteti i uvezena roba ne može trenutno parirati domaćoj”, naglasio je ministar, navodi se u priopćenju.

Nedimović je pozvao otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća da sudjeluju u formiranju stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati aktivnosti izmedju njih i proizvođača.

“Želimo sagledati malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cijene već i šire; da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i što će se događati u narednim godinama”, rekao je Nedimović.

On je prethodno obišao i Sjenicu, gde je istaknuo da je srpskoj poljoprivredi potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog podrijetlo.

“Što više imamo proizvođača s oznakom geografskog porijekla, poljoprivreda postaje konkurentnija, a onda možemo da dobijemo veću cijenu”, naveo je Nedimović.

On je podsetio da resorno Ministarstvo daje poticaje za muzne krave, kao i premiju po litri mlijeka za koju plaća sedam dinara. Ministar je napomenuo da premija neće biti ista za sve.

“Ko bude imao kvalitetnije mlijeko davat ćemo mu više novca. Da razdvojimo kvalitetu od nekvalitete da ne bude svima isto”, rekao je Nedimović. (SEEbiz/Beta)