FAO: Cijene hrane gotovo nepromijenjene u studenom

mother and her son buying fruits at a farmers market

Cijene hrane stagnirale su u studenom budući da su niže cijene mlijeka i mliječnih proizvoda amortizirale poskupljenje šećera i biljnih masnoća, pokazalo je mjesečno izvješće agencije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena ostao je u studenom gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši za 0,5 posto, na prosječnih 175,8 bodova. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec viši je za 2,3 posto.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 4,9 posto u odnosu na listopad, budući da je veća proizvodnja mlijeka u svim vodećim proizvođačima otklonila zabrinutost za opskrbu. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec još su uvijek više za 9,6 posto.

Mjesečni pad cijena mlijeka i mliječnih proizvoda amortiziralo je 4,5-postotno poskupljenje šećera, potaknuto uglavnom smanjenim brazilskim izvozom i bojaznima da će se šećerna trska zbog viših cijena nafte više koristiti kao sirovina za proizvodnju etanola nego šećera.

U odnosu na prošlogodišnji studeni cijene šećera niže su za 26 posto.

Cijene biljnih ulja također su u studenom porasle u odnosu na prethodni mjesec, za 2,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u devet mjeseci, potaknute višim cijenama sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice.

Cijene žitarica i mesa bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na studeni, pri čemu u FAO-u napominju da se indeks koji mjeri promjene cijena žitarica gotovo nije značajnije mijenjao od kolovoza, zrcaleći ravnotežu ponude i potražnje posebno na tržištima pšenice i kukuruza.

Stagnacija cijena mesa odražava ravnotežu između viših cijena govedine i nižih cijena svinjetine, primjećuju u UN-ovoj agenciji.

Očekuje se rekordna opskrba žitaricama u 2017/2018.

U odvojenom je izvješću FAO danas povisio procjenu globalne opskrbe žitaricama u 2017/2018. godini na rekordnu gotovo 3,331 milijardu tona.

Potražnja bi također trebala porasti, za 1,2 posto u odnosu na prethodnu sezonu, na 2,6 milijardi tona, a u FAO-u unatoč tome predviđaju nastavak trenda rasta zaliha, petu sezonu zaredom, na rekordnih gotovo 726 milijuna tona na kraju ove poljoprivredne sezone, uz očekivane rekordne zalihe pšenice i kukuruza.

Procjena ovogodišnje proizvodnje žitarica podignuta je za 13,4 milijuna tona u odnosu na prognozu iz listopada, na ukupno 2,627 milijardi tona, ponajprije zbog viših procjena uroda kukuruza u SAD-u i znatno veće površine zasijane kukuruzom u Indoneziji.

Procjena proizvodnje pšenice podignuta je na 754,8 milijuna tona, što bi značilo da će tek blago zaostajati za prošlogodišnjom rekordnom razinom. (Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here