Uspješna 2017. za GEFCO Adria

Prihod kompanije s organizacijskom strukturom koja obuhvaća Sloveniju i Hrvatsku iznosio je 24,2 milijuna eura što je 9 posto više nego godinu ranije

S prihodom od 4,4 milijarde eura u prošloj godini, Grupa GEFCO europski je lider u automobilskoj logistici te se nalazi među prvih deset globalnih partnera u pružanju multimodalnih logističkih rješenja. GEFCO Adria također bilježi pozitivne poslovne rezultate; prihod kompanije s organizacijskom strukturom koja obuhvaća Sloveniju i Hrvatsku iznosio je 24,2 milijuna eura u 2017. godini, što predstavlja povećanje od 9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Usluge tvrtke koristilo je više od 570 klijenata.

Rast industrije općenito je jedan od važnih temelja gospodarskog rasta, a utječe i na rast u logističkoj i prijevozničkoj industriji. Ti se trendovi odražavaju u poslovnom uspjehu tvrtke GEFCO Adria, s obzirom na to da primarno posluje s klijentima iz industrijskog sektora.

Strateški položaj u Kopru, najvažnijoj teretnoj luci

GEFCO Adria, sa sjedištem u Kopru, pruža usluge klijentima u trima državama: Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Osobito su Slovenija, smještena na sjecištu V. i X. Paneuropskog koridora, i Hrvatska, kroz koju prolaze tri transportna koridora povezujući Zapadnu Europu, Aziju, Istočnu Europu i Sredozemlje, kao države s povoljnim geostrateškim transportnim položajem važni prijevoznički čvorovi između Jadranskog mora i država na Balkanu.

U 2017. godini GEFCO Adria otpremio je kroz luku Koper preko 37.200 vozila i gotovo 500 TEU tereta koji su stigli iz Slovačke, Češke, Hrvatske, Slovenije i Njemačke te su isporučeni u Irak preko Turske, Grčku, Španjolsku, Francusku, Maroko, Alžir, Cipar, Tunis, Egipat, Izrael, Palestinu, Sjeverni Cipar i Maltu.

Željeznički prijevoz smanjuje emisije stakleničkih plinova

Automobilska je industrija, s udjelom višim od 70 posto, najvažniji sektor za GEFCO Adria, a slijede klijenti iz industrijske proizvodnje, industrije prirodnih znanosti i zdravstva, prehrambene, maloprodajne i modne industrije.

Razvoj multimodalnih prijevozničkih rješenja i alternativnih puteva poput Novog puta svile pokazali su da je trošak željezničkog prijevoza deset puta manji u usporedbi s pomorskim prijevozom, pri čemu je i vrijeme isporuke skraćeno za pola. Uz to, željeznički prijevoz značajno smanjuje utjecaj na okoliš, s pet puta manjim emisijama stakleničkih plinova u odnosu na prijevoz morskim putem.

GEFCO Adria posvećen je očuvanju okoliša kroz smanjenje ugljičnog otiska i neprestanu optimizaciju prijevozničkih ruta, a jedan je od primjera i prijevoz punim blok-vlakovima iz slovačke Trnave do Kopra.

U 2017. godini 13.380 vozila prevezeno je s pomoću 67 takvih vlakova umjesto korištenja 1.486 kamiona, a u prva četiri mjeseca ove godine 4.452 vozila prevezeno je s pomoću 21 vlaka umjesto na 472 kamiona. GEFCO Adria generira oko 35 posto prihoda iz cestovnog prijevoza, oko 60 posto otpada na logistiku gotovih vozila, dok se ostatak odnosi na zračni i pomorski prijevoz.

Usredotočenost na TCS (time critical solution), prijevoz opasnih tereta i lokalna partnerstva

Poput čitave Grupe, GEFCO Adria posvećen je stvaranju lokalnih partnerstava. U 2017 godini njihova je mreža okupljala 833 lokalna partnera u Sloveniji i Hrvatskoj. Prošle su godine krenuli i s ADR uslugom (prijevoz opasnih tereta) kao i složenim multimodalnim rješenjima za velike količine tereta na slovenskom i hrvatskom tržištu.

GEFCO već godinama razvija Time Critical Solutions, odnosno rješenja za prijevoz tereta koji mora biti transportiran u određenom vremenu. S razvojem usluge krenuli su kako bi pomogli klijentima u nepredvidivim situacijama ili odgovorili na povremene specifične zahtjeve. Danas je ta usluga, koja podrazumijeva raspoloživost 24 sata dnevno svakog dana u tjednu, dostupna i na hrvatskom i slovenskom tržištu.

“Želja nam je zadržati diversifikaciju portfelja. Otvorenost, jednostavnost i sposobnost slušanja i učenja od svojih partnera čine filozofiju GEFCO-a. Tijekom više od 60 godina poslovanja razvili smo jedinstvene vještine i sposobnosti. Prilagodljiva organizacijska struktura poduzeća GEFCO Adria omogućava nam dijeljenje znanja i razvoj logističke mreže na kompetitivan način. Želja nam je zadržati poziciju lidera u automobilskoj logistici te se uspješno nastaviti širiti u ostalim sektorima, poput visokih tehnologija, farmaceutske industrije, telekomunikacija, energetike, zrakoplovne industrije, obrane i industrije roba široke potrošnje”, kazala je Olga Danyliuk, glavna direktorica GEFCO-vih podružnica u Hrvatskoj i Sloveniji.