Fabris Peruško NO-u Jamnice predlaže smjenu Mislava Galića

Prijedlog za opoziv gospodina Galića poduprijet je, između ostalog, činjenicama da je gospodin Galić dio prijašnje Uprave Agrokora, koja je uzrokovala pokretanje postupka izvanredne uprave te da se protiv njega vodi kazneni postupak, poručuje Peruško

Fabris Peruško

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško uputio je danas pisma Nadzornom odboru
Jamnice d.d i članovima Nadzornog odbora Poslovnog sistema Mercator d.d. kako bi ih upoznao s važnim činjenicama zbog kojih su u ovim kompanijama u vlasništvu Agrokora d.d. potrebne kadrovske promjene.

Kako se navodi u priopćenju, izvanredni povjerenik je NO-u Jamnice predložio da u interesu tvrtke razmotri donošenje odluke o opozivu Mislava Galića s pozicije predsjednika i člana Uprave te da na mjesto predsjednika Uprave imenuje Daria Šalića. “Prijedlog za opoziv gospodina Galića poduprijet je, između ostalog, činjenicama da je gospodin Galić dio prijašnje Uprave Agrokora, koja je uzrokovala pokretanje postupka izvanredne uprave te da se protiv njega vodi kazneni postupak, što šteti poslovnom ugledu Jamnice i gospodina Galića ograničava u kvalitetnom obavljanju poslova”, kažu u Agrokoru.

“Po prirodi stvari, bilo je za očekivati da će sve osobe koje su bile dio prijašnje Uprave Agrokora d.d., koji je doveden u stanje neodrživosti poslovanja, kao odgovorne osobe podnijeti ostavku i na upravljačkim mjestima u ovisnim i povezanim društvima Agrokora, no to se nažalost u ovom konkretnom slučaju nije dogodilo. U odnosu na gospodina Galića, okolnost da se vodi i kazneni postupak protiv njega dodatno šteti poslovnom ugledu Jamnice jer nije uobičajeno da društvo zastupa i predstavlja osoba protiv koje se vodi kazneni postupak, koji je u posrednoj vezi s funkcijom koju obnaša. U tom smislu, smatram da načelo presumpcije nevinosti, koje se primjenjuje u kaznenim postupcima, ne može ekskulpirati gospodina Galića za situaciju u kojoj se nalazi i koja nesporno i nepotrebno opterećuje Jamnicu. Iz navedenih razloga, nakon što je pronađena
odgovarajuća zamjena za funkciju predsjednika uprave Jamnice, smatram da je u najboljem interesu Jamnice donošenje odluke o opozivu imenovanja gospodina Galića”, prenose iz Agrokora riječi Fabrisa Peruška.

Nadzorni odbor Jamnice razmatrat će na svojoj sljedećoj sjednici prijedlog izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška.

U predsjedniku Uprave Mercatora d.d., Tomislavu Čizmiću, i na znanje članovima Nadzornog odbora Mercatora, izvanredni povjerenik Agrokora izražava sumnju o nepravilnostima i nezakonitostima u radu ranijih Uprava pojedinih društava pod izvanrednom upravom, a koja se odnosi i na menadžera u Mercatoru Dražena Kocijana.

Izvanredni povjerenik je obavijestio predsjednika Uprave Mercatora i članove NO-a “da je izvanredna Uprava Agrokora poduzela sve primjerene radnje, obzirom na sumnje da je gospodin Dražen Kocijan, ranije predsjednik Uprave društva Tisak d.d., Zagreb, kao odgovorna osoba tog društva, svojim nesavjesnim radom potencijalno nanio iznimnu štetu tom društvu, slijedom čega postoji sumnja da su se u radnjama te osobe stekla obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti.”

Izvanredni povjerenik je pozvao predsjednika Uprave Poslovnog sistema Mercator d.d. da održava korporativna etička i poslovna pravila na visokoj razini te da uzimajući u obzir činjenice iz obavijesti koja mu je upućena poduzme sve potrebne radnje kako bi se taj cilj zadržao, odnosno ostvario.

“Uspješno restrukturiranje Agrokora zahtijeva podizanje kvalitete korporativnog
upravljanja kao i podizanje profesionalnih i etičkih korporativnih standarda u svim kompanijama sustava Agrokor. Svatko od nas je kao menadžer odgovoran za svoje odluke i postupke. Očekujem od uprava kompanija u sustavu Agrokor da kao pojedinci i tijela koja upravljaju kompanijama tu odgovornost preuzmu u potpunosti”, kazao je Fabris Peruško.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here