BAT snizio ciljanu razinu prihoda od prodaje proizvoda nove generacije

U BAT-u očekuju da će im ove godine prihodi od elektroničkih cigareta i uređaja za grijanje duhana dosegnuti 900 milijuna funti, što je 100 milijuna funti manje no što su dosada predviđali

352

British American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj (TDR), snizio je u utorak ciljanu razinu godišnjih prihoda od prodaje proizvoda nove generacije, navodeći kao razlog stagnaciju prodaje u Japanu i opoziv proizvoda u SAD-u.

U BAT-u očekuju da će im ove godine prihodi od elektroničkih cigareta i uređaja za grijanje duhana dosegnuti 900 milijuna funti, što je 100 milijuna funti manje no što su dosada predviđali.

Razlog je te izmjene smanjenje planiranih zaliha u Japanu, najrazvijenijem tržištu uređaja za grijanje duhana, zbog stagnacije prodaje. Kao dodatni razlog, u BAT-u navode i povlačenje proizvoda Vuse Vibe s američkog tržišta. Napominju također da će im kolebanja valutnih tečajeva smanjiti prilagođenu dobit po dionici za sedam posto pod uvjetom da se tečajevi u preostalom dijelu godine zadrže na sadašnjoj razini.

Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, stopa rasta godišnje prilagođene dobiti po dionici trebala bi premašiti zacrtanih sedam do devet posto, dodaju. U preliminarnom izvješću o poslovanju uoči sastanka s analitičarima i investitorima BAT također navodi da povećava udio u tržištu klasičnih cigareta čiji bi se obujam ove godine po njihovim procjenama trebao smanjiti oko 3,5 posto budući da sve više ljudi prestaje pušiti.

U SAD-u bi se obujam u industriji cigareta trebao smanjiti za četiri do 4,5 posto, uz blago poboljšanje u drugoj polovini godine, procjenjuju u BAT-u. (Hina/Reuters)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here