U četvrtom globalnom Skype-a-Thonu sudjelovali križevački osnovnoškolci

Stotine tisuća učenika, učitelja i gostujućih predavača iz 102 zemlje, družilo se putem Skypea tijekom dva dana kako bi pomogli prikupiti sredstva za 35.000 djece u potrebi u WE selima diljem svijeta

Četvrti Microsoft in Education Skype-a-Thon održan je diljem svijeta 13. i 14. studenog, a okupio je učenike i profesore iz cijelog svijeta. Tijekom dvodnevnog održavanja ovog edukacijskog događanja, učenicima iz regije središnje i istočne Europe cilj je bio putovati regijom i prijeći milijun virtualnih milja. Od zemlje do zemlje, putem Skypea, sudionici su se povezivali i razmjenjivali ideje i razmišljanja o temama poput kulture, tradicije, povijesti i računalne znanosti. Na taj način, sudionici su otkrili nevjerojatne sličnosti, ali i iznenađujuće razlike među sobom.

“Osnovna škola Vladimir Nazor iz Križevaca sudjelovala je u Skype-a-Thonu 13. studenoga s tridesetoro djece 6., 7. i 8. razreda. Imali smo uzastopnih 10 Skype susreta te 6 Mystery Skype poziva, u kojima smo trebali odrediti lokaciju razreda s kojim razgovaramo – kasnije smo doznali da smo razgovarali s djecom iz Rusije, Perua, Puerto Rica, Australije i Filipina,“ kaže Gordana Novak, učiteljica ove osnovne škole.

“Imali smo i gostujuće predavače. Daniel Mayer, osnivač zaklade Under a Tree, motivirao nas je i inspirirao da postanemo odgovorniji i suosjećajniji. Razgovarali smo s Daynom Hilton, vlasnicom četverogodišnjeg psa dalmatinca, ženke Molly, koja joj pomaže u provedbi programa prevencije i zaštite od vatre. Molly zna izvesti čak 82 različita trika te nam je veselo pokazala neke od njih. Imali smo i virtualni izlet u Kaliforniju, u kojoj smo učili o ogromnim stablima sekvoja. Najvažniji Skype razgovor za djecu naše škole je bio onaj s Anthonyjem Salcitom, potpredsjednikom Microsoftovog odjela Worldwide Education. Predstavili smo mu školsku grupu robotike i razgovarali s njim o radu u Microsoftu, vizijama obrazovanja te kako dobiti status Microsoft Showcase škole”, dodala je Novak.

Izreka kaže: “Ono što naučimo, to postanemo.” Skype-a-Thon, zajedno s neprofitnom organizacijom WE, koja siromašnima pomaže kvalitetnom edukacijom, svim sudionicima pruža priliku da jedni od drugih nauče kako biti suosjećajan, ljubazan i human.

Za svakih 400 prijeđenih virtualnih milja, #MicrosoftEDU izvršit će donaciju kojom će omogućiti pružanje osnovnih školskih sredstava manje sretnoj djeci, financirajući sve – od izgradnje novih učionica i knjižnica, do školskih pomagala, do obuke nastavnika u svrhu kvalitetnijeg obrazovanja. Sudjelovanjem i prelaskom virtualnih milja, učenici pomažu drugim učenicima kojima je potrebna pomoć.

“Te noći prevalili smo 49.659,26 milja ili 79.918,84 kilometara”, ponosni su osnovnoškolci iz Križevaca.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here