Ana i Dina u borbi za zdravi i čisti okoliš

Većina proizvoda iz ponude Špajze ima ekološki certifikat, a svi dolaze od provjerenih proizvođača. Ponuda je zaista šarolika i sastoji se od nepakiranog kruha, peciva, pita od jabuka i energetskih kocki, ali i mlijeka i mliječnih proizvoda iz Istre, kraft piva i brojnih drugih delikatesa.

U Hrvatskoj se, pretežito iz kućanstava, godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, objavila je nedavno Europska komisija. Preračunato u novac, ispada da svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci hrane u vrijednosti od otprilike tisuću kuna, upozorava nas naša sugovornica Ana Kovačević, suvlasnica Špajze, jedne posebne riječke trgovine. “Problem bacanja hrane kod nas, ali i u svijetu, vrlo je ozbiljan.

On nije samo skriveni trošak za kupce, već se tu krije i ostali ‘otpad’ kao što su trud i resursi proizvođača, troškovi transporta, trgovine i sličnog, koji postaju uzaludni ako se proizvedena hrana u tolikoj mjeri baca”, uvodi nas u tajne života bez otpada odnosno priču o zero-waste pokretu i trgovini Ana. Na ovakve zabrinjavajuće podatke ni ona ni njena partnerica, Dina Benazić, nisu mogle ostati ravnodušne pa su odlučile “biti promjena koju žele vidjeti”, odradile svoju dozu hrvanja s birokracijom i potrage za odgovarajućim prostorom te konačno u kolovozu ove godine otvorile prvu riječku zero-waste trgovinu.

Ideja o Špajzi rodila se prije gotovo dvije godine iz njihovog zajedničkog interesa za zaštitu okoliša. “Zero-waste trgovine otvaraju se posljednjih nekoliko godina diljem svijeta, pa i kod nas u Splitu i Zagrebu, i trend je to koji smo pratile i priželjkivale i u Rijeci. Ako ste svjesni problema jednokratne plastike i odlaganja otpada, svjesni ste i potrebe očuvanja okoliša. Današnje trgovine nisu osmišljene tako da kupcima koji žele čuvati okoliš to i omoguće i zato tu nastupamo mi”, objašnjava Ana te dodaje kako je prvotno ime dućana trebalo biti Špeža, ali kako se ono, slučajnom pogreškom dizajnerice premetnulo u Špajza, to im se na koncu i više svidjelo.

Vlastiti poduzetnički pothvat vide kao dobar način da kao mlade osobe shvate odgovornost koju podrazumijeva poduzetništvo, ali i da dobiju slobodu koju kod drugih poslodavaca ne bi imale. Iako im formalno obrazovanje nije trgovačkog smjera, Dina je magistra agrobiznisa i ruralnog razvitka, a Ana prevoditeljica, uz malu pomoć prijatelja pri uređenju trgovine, njihov “posao iz snova” svakodnevno zdravim i okolišu neškodljivim namirnicama i pakiranjima uveseljava Riječane.

SAMO NEOPHODNO
Zero-waste ili “nula otpada” je pokret, zapravo način života, kojemu je cilj smanjiti otpad koji proizvodimo kao kupci i krajnji korisnici, kazuje dalje gorljivo Ana. “To znači da ćemo prvenstveno odbijati kupovati stvari koje nam nisu neophodne, zatim da ćemo kupovati proizvode pakirane u što održiviju ambalažu, po mogućnosti u onu koju možemo ponovno iskoristiti, te da ćemo otpad koji je biorazgradiv na kraju i kompostirati. Zero-waste je i mnogo više od toga, pa je isto tako bitno kupovati voće i povrće koje nije tretirano štetnim supstancama i koje u konačnici zagađuje, kako okoliš, tako i nas same. U praksi to znači da u odnosu proizvođač-trgovina nastojimo smanjiti otpadnu ambalažu i kupovati hrvatske proizvode čije porijeklo i način proizvodnje poznajemo. U trgovini su ti proizvodi ponuđeni u rinfuzi, u velikim posudama, i kupac može kupiti točno onoliko proizvoda koliko mu treba i pakirati ga u staklenke ili posude koje donese od kuće. Tako smanjujemo i otpad od nepotrebne ambalaže, ali i otpad od hrane iz kućanstava jer ne kupujemo previše”, objašnjavaju nam detaljno Dina i Ana glavne postulate načina života koji su odlučile usvojiti i promovirati kroz svoj dućan.

Neke proizvode, kao što su pekmez, jogurti, ulja i slično, teško je iz sanitarnih razloga, ali i zbog toga što im je vijek trajanja usko povezan s ambalažom, ponuditi u rinfuzi, pa ih se u Špajzi može kupiti u staklenkama ili sličnim pakiranjima koja je moguće reciklirati. Za skeptične kupce koje kopka je li u bačvi primjerice ulje baš određenog proizvođača, pripremile su već pakirane boce s originalnim etiketama. Onima koji nemaju tih briga na raspolaganju je rinfuza koja je ujedno i jeftinija od već zapakiranog proizvoda. “Pekmezi će i dalje biti u staklenkama, no one se naknadno mogu upotrijebiti za transport proizvoda koje nudimo u rinfuzi pa tako, iako se lako mogu i reciklirati, ipak ostaju u upotrebi”, još jednom nas kratko u osnove zero-waste principa uvodi Ana.

Od početka poslovanja ponuda Špajze se s 300 artikala povećala na njih 420. Najviše je riječ o proizvodima domaćih OPG-ova, dok su iz uvoza deterdženti i neki orašasti plodovi. I nema čega nema. Nepakirani kruh, peciva, dijabetički kroasani, pite od jabuka i energetske kocke, mlijeko i mliječni proizvodi iz Istre, kraft pivo, med, tjestenine, hrvatska eko brašna i to kukuruzno, konopljino, laneno, sezamovo, bademovo, lješnjakovo, pšenično, od kamuta, od ječma, od heljde, buče i pira.

Tu su i kava, suho voće, ulja, čajevi, džemovi, pekmezi, sokovi, sirupi, ali i kozmetički proizvodi, te primjerice zero-waste neprehrambeni proizvodi kao što su higijenski ulošci od bambusa, bambusovi štapići za uši i četkice za zube, staklene boce za vodu i bambusove šalice za kavu. “Većina asortimana su eko certificirani proizvodi, ali imamo i one koji to nisu, ali dolaze od provjerenih proizvođača”, ponosno ističe Ana.

JEDNOSTAVNA KUPOVINA
Dodaje kako je većina kupaca oduševljena idejom rinfuze i redovito u kupnju dolazi s vlastitim staklenkama. Ostali se tek privikavaju na ideju, ali sviđa im se što nude prirodne i lokalne proizvode koji se drugdje ne mogu naći.

Kupovina u Špajzi vrlo je jednostavna. Kupci mogu sami donijeti staklenke i posude i u njih pakirati proizvode u rinfuzi. Za one koji dođu nepripremljeni nude staklenke, ali i papirnate vrećice. Za sada, na usluzi mušterijama troje je zaposlenih, a dodatna zapošljavanja su na redu ako se Špajza odluči širiti.

Stalni kupci već koriste mogućnost dostave poznatih i prokušanih proizvoda na kućni prag, a mlade poduzetnice pripremaju i web shop koji će dodatno olakšati život poklonicima održivog načina života. “Čim web shop postaje aktivan krećemo sa širenjem dostave po Rijeci i široj okolici, ali i po cijeloj Hrvatskoj”, optimistično najavljuje Ana. Za sve ostale dotad je na raspolaganju trgovina u Ružićevoj koju su Dina i Ana same uredile.

“Za sada smo vrlo zadovoljne reakcijom i interesom kupaca i sve ide kako smo zamislile. Kako bismo što više proizvoda mogle ponuditi u rinfuzi morat ćemo još poraditi na proširenju asortimana”, navodi nam Ana, a posebno je ponosna na činjenicu da su za neke proizvode ambalažu u potpunosti izbacile iz cijelog procesa od proizvođača do kupca. “Ponosne smo i na naš trud, hrabrost i volju da svakoga dana nastavljamo raditi u Hrvatskoj, ali i na činjenicu da smo puno problema koje smo smatrale nesavladivima, na kraju ipak uspjele savladati”, vedro zaključuje za kraj ova mlada poduzetnica.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here