Australske trgovačke centre napuštaju maloprodajni zakupci

Analitičar CBRE-a, Bradley Speers, vlasnicima trgovačkih centara preporučuje da prazne prostore prenamjene za uslužne djelatnosti poput teretana, dječjih igraonica ili prostora za zabavu odraslih

Porast online kupovine i zatvaranje nekih važnijih maloprodajnih mjesta imat će najveći utjecaj na australsku industriju maloprodaje u ovoj godini, procjenjuje nekretninska konzultantska kuća CBRE. Prema podacima koje je iznijela, 22 važnija maloprodajna lanca napustila su tržište tijekom prošle godine. Online trgovina trenutačno čini 9 posto ukupnog tamošnjeg prometa u maloprodaji, a očekuje se da će njen udjel do 2022. porasti na 12 posto.

Analitičar CBRE-a, Bradley Speers, vlasnicima trgovačkih centara preporučuje da prazne prostore prenamjene za uslužne djelatnosti poput teretana, dječjih igraonica ili prostora za zabavu odraslih. U skladu je to sa svjetskim trendovima gdje se trgovački centri sve više repozicioniraju u destinacije iza kojih stoji ideja o ponudi kojoj se ne može pronaći online zamjena.

Na industriju maloprodaje u ovoj će godini utjecati usporavanje gradnje stambenih objekata kao i pad cijena stambenih nekretnina, nastavljaju u CBRE-u.

Prodaja proizvoda za kućanstvo porasla je dva posto u razdoblju 2017. i 2018. godine dok se u sljedeće tri godine predviđa prosječni godišnji rast od 6,2 posto. Prodaja alata, građevinskog materijala i vrtnog pribora zabilježila je znatan rast što ide u prilog statistici odnosno pokazuje kako se ljudi češće odlučuju na obnovu stambenih objekata.