U 2018. realni godišnji rast prometa u trgovini na malo 3,8 posto

S preliminarnim podacima za prosinac zaokružena je statistika na razini cijele prošle godine potvrđujući da je i petu godinu zaredom trgovina nastavila s oporavkom

Prema posljednjim rezultatima DZS-a u prosincu 2018. je godišnja realna stopa rasta prometa u trgovini na malo zabilježila usporavanje te je tako prema kalendarski prilagođenim podacima promet u trgovini na malo realno viši za 4,0 posto u odnosu na prošlogodišnji prosinac, dok je nominalan rast iznosio 4,7 posto. Na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima) promet u prosincu bio je realno niži 0,6 posto u odnosu na studeni (nominalno -1,1 posto). Prema izvornim neprilagođenim indeksima, zabilježen je nominalni i realni rast: 9,9 posto odnosno 11,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 4,0 posto (nominalno 4,7 posto), podaci su koje su iznijeli analitičari Raiffeisen banke.

S preliminarnim podacima za prosinac zaokružena je statistika na razini cijele prošle godine potvrđujući da je i petu godinu zaredom trgovina nastavila s oporavkom. Rast u 2018. godini je usporio te je prema izvornim neprilagođenim indeksima realan godišnji rast prometa u trgovini na malo iznosio 3,9 posto dok je onaj nominalni iznosio 5,4 posto.

“Prema kalendarski prilagođenim podacima realan godišnji rast prometa u trgovini na malo u 2018. iznosio je 3,8 posto (nominalno 5,3 posto) što je u skladu s našim očekivanjima”, kažu analitičari RBA. Uz okruženje potisnute inflacije te smanjenje troškova zaduživanja, snažan učinak došao je od odličnih rezultata iz turizma koji su se multiplikativno odrazili na cjelokupno gospodarstvo kroz poboljšanja na tržištu rada te veći raspoloživi dohodak kućanstava koji je podržan i poreznim izmjenama.

Promatrano prema granama, nominalni indeksi prometa u trgovini na malo ukazuju na rast prometa svih osim Specijaliziranih prodavaonica živežnim namirnicama koje su zabilježile godišnji pad od 0,4 posto, a u strukturi maloprodaje čine 5,6 posto. Pri tome Motorna goriva i maziva koji u ukupnom prometu maloprodaje čine 15,3 posto ostvarili su godišnji rast prometa od 12 posto dok je kod Nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama s udjelom od 37,2 posto rast bio nešto skromniji – 3,6 posto. Zamjetnu godišnju stopu rasta zabilježile su i Ostale nespecijalizirane prodavaonice (12,3 posto) s udjelom od 6,7 posto.

Rastući optimizam, pouzdanje i povjerenje potrošača ukazuju na nastavak povoljnih kretanja u maloprodaji. “U godini pred nama očekujemo nastavak povoljnih gospodarskih kretanja što bi uz daljnji pad nezaposlenosti, nešto blaži rast zaposlenosti i pritisak na rast plaća (zbog manjka radne snage u pojedinim djelatnostima) moglo podržavati nastavak potrošnje kućanstava. Od siječnja ove godine dodatan poticaj povećanju raspoloživog dohotka, a samim time i podrška pozitivnim kretanjima u maloprodaji, može doći od izmjena u poreznom sustavu (proširenjem poreznog razreda s poreznom osnovicom od 24 posto). Uz to, raspoloživi dohodak kućanstava ostaje pod utjecajem skromne stope inflacije, nižih troškova financiranja te očekivanja o nastavku povoljnih pokazatelja u turizmu. Naime, podršku trgovina na malo pronalazi i u izvrsnim turističkim rezultatima”, zaključuju analitičari RBA.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here