Hrvatska pošta snizila cijene u međunarodnom prometu

Novi cjenik pojednostavljen je u odnosu na dosadašnji čime se želi pridonijeti poticanju izvoza i rastu internetske trgovine u Hrvatskoj. Ukinute su tri zone slanja (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Ostatak svijeta), te će se slanje pismovnih pošiljaka naplaćivati prema jedinstvenoj cijeni

Hrvatska pošta uvela je 1. ožujka novi cjenik poštanskih usluga u međunarodnom prometu. Posebni naglasak stavljen je na snižavanje cijena međunarodnih pismovnih pošiljaka mase od 500 g do 2000 grama koje su trenutačno najkorišteniji način slanja robe kupljene u internetskim trgovinama u svijetu, priopćeno je iz Hrvatske pošte. Ističu kako ovime žele dati svoj doprinos poticanju izvoza i rastu internetske trgovine u Hrvatskoj.

Dodaju kako je cjenik dodatno pojednostavnjen i ukinute su tri zone slanja (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Ostatak svijeta), te se slanje pismovnih pošiljaka naplaćuje prema jedinstvenoj cijeni. Slanje pisama, kao najčešće korištene usluge, jeftinije je za sva pisma mase veće od 250 grama.

Konkretno, slanje pisama mase od 250 grama do 500 grama jeftinije je 8 kuna, pisama mase od 500 grama do 1000 grama jeftinije je 19 kuna, a pisama mase od 1 kg do 2 kg jeftinije je 26 kuna. Istovremeno je slanje pisama mase do 50 grama skuplje 1 kunu, a pisama mase od 50 grama do 100 grama skuplje je 0,80 kuna. Cijena slanja pisama mase od 100 grama do 250 grama ostala je nepromijenjena.

Zbog novog izračuna cijena pojeftinila je poštarina za pošiljke većih masa i za prioritetnu preporučenu pošiljku, prioritetnu vrijednosnu pošiljku te prioritetno pismo. Cijena slanja paketa ostala je nepromijenjena, no promijenjen je izračun cijene u dijelu koji se odnosi na vrijednost. U tom smislu cjenik je također pojednostavnjen i uvedene su četiri kategorije vrijednosti koje zamjenjuju dosadašnji način obračuna prema bodovima (DTS).

Izmijenjena je i usluga slanja razglednica i čestitaka (dopisnice) u inozemstvo te se od 1. ožujka sve razglednice i čestitke šalju kao prioritetne pošiljke, što znači da imaju prednost pri usmjeravanju u poštanskim tokovima. Potreba za korekcijom pojavila se nakon višegodišnje stagnacije cijena te zbog promjene načina obračuna troškova prema zemljama u koje se šalje veći broj pošiljaka, zaključuju u Pošti.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here