Sberbank preuzeo kontrolu nad 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo

Dana 1. travnja 2019. godine, u okviru restrukturiranja Agrokorova duga, Sberbanku su pripali financijski instrumenti koji između ostalog daju prava na oko 40 posto neto imovine Fortenova grupe TopCo

Grupa Sberbank preuzela je kontrolu nad gotovo 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo, podružnice Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje Agrokora, priopćio je Sberbank u utorak.

“Dana 1. travnja 2019. godine, u okviru restrukturiranja Agrokorova duga, Sberbanku su pripali financijski instrumenti koji između ostalog daju prava na oko 40 posto neto imovine Fortenova grupe TopCo”, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je Sberbank najveći vjerovnik Agrokora, s tražbinama od 1,1 milijarde eura te da se Agrokorov dug prema ruskim bankama procjenjuje na 1,3 milijarde eura, što je oko 30 posto ukupnog Agrokorova duga.

U ponedjeljak, 1. travnja, s radom je započela Fortenova grupa i preuzela poslovanje Agrokor grupe.

Time je uspješno implementirana nagodba vjerovnika Agrokora odnosno plan financijskog i vlasničkog restrukturiranja kompanije. Naime, primjenom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, nad Agrokorom je 10. travnja 2017. godine otvoren postupak izvanredne uprave, a nagodba vjerovnika postala je pravomoćna u listopadu 2018. godine te je u skladu s nagodbom jučer poslovna cjelina s Agrokora transferirana na Fortenova grupu.

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, implementacijom nagodbe 47 neodrživih kompanija se “zrcali” na nova društva Fortenova grupe s novim imenom “plus” pa će se tako, primjerice, poslovanje Konzuma nastaviti kao Konzum plus, Jamnice kao Jamnica plus itd.

Udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijet će se na Fortenova grupu, a po prijenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave. (Hina)

Udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske kao i onih koje nisu u postupku izvanredne uprave na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prijenosi će se evidentirati sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Postupak izvanredne uprave će formalno trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora d.d. i dok on ne bude brisan iz sudskog registra.

Uz Sberbank, koja je preuzela kontrolu nad 40 posto aktive Fortenova grupe, veće udjele imaju i ruska državna banka VTB, koja drži 7,5 posto, imatelji obveznica 25 posto, Zagrebačka banka 2,9 posto itd. (Hina)