Više od 34 milijuna Nijemaca kupuje preko Interneta

U posljednjih godinu dana broj kupaca koji kupuju preko Interneta porastao je za 2,2 milijuna

Rezultati njemačkog istraživanja „Online Shopping Survay-2010“ pokazali su da je lani 34,1 milijun Nijemaca, u dobi od 14 do 69 godina, kupovalo robu i usluge putem Interneta. To predstavlja rast od 2,2 milijuna novih kupaca u odnosu na godinu dana ranije, pokazalo je istraživanje agencije GfK iz veljače provedeno na uzorku od 1.183 građana Njemačke između 14 i 59 godina na bazi telefonske ankete za 29 različitih proizvoda i usluga.

Ukupno više od 15 milijuna građana Njemačke svoje potrebe na području usluga putovanja kupilo je preko Interneta, a njih gotovo 8 milijuna preko Interneta je kupilo neki proizvod od drugih privatnih osoba.

Za 14,9 milijuna online kupaca knjige su najpopularniji predmet kupovine, dok je na drugom mjestu (14,7 mil.) razna odjeća. Slijede kupovine karata za razna događanja (12,5 mil.), CD-i i DVD-i (6,5 mil.) te rezervacije hotela (7,4 mil. kupaca).

Kod kupovina putem Interneta u 2009. godini najveći rast je zabilježen za kupnju knjiga (+2,5 mil.), karata (+2,2 mil.) te odjeće (+2,1 mil.). U postotcima su najviše rasle online kupovine automobila (+61%), auto-dijelova (+25%), bijele tehnike (+32%) te hrane i dodataka prehrani (+23%).

Najpopularniji kanali preko kojih Nijemci kupuju online su: Ebay.de (20,3 mil. kupaca), Amazon.de (19,4 mil), Otto.de (7,7 mil.), Weltbild.de (5,9 mil.) te Tchibo.de (5,6 mil.).

Karakteristično za one koji ne kupuju ništa putem Interneta je da izrazito preferiraju osobne odlaske u kupovine kod lokalnih trgovaca.

U Njemačkoj danas oko 81 posto populacije između 14 i 69 godina koristi Internet, a 60 posto ih i barem nešto kupuje putem Interneta. U zadnjih pet godina broj online kupaca porastao je za 33 posto.

Za razliku od Nijemaca u Hrvatskoj je kupovina preko Interneta još uvijek zastupljena u manjoj mjeri. Premda neki podaci o takvoj prodaji pokazuju stalan rast e-trgovine, ipak naviku ima zasad tek oko 10 posto građana koji se služe Internetom, a kod starijih od 50 godina kupnje su zastupljene kod manje od tri posto korisnika Interneta.

Pronađi online, kupi offline

GfK Panel Services Germany i Google (Internet search engine Google) analizirali su kako se potrošači u Njemačkoj informiraju prije no što krenu u kupovinu tekstilnih proizvoda. Istraživanje je pokazalo kako ukupno 65 posto potrošača traži online informacije o modi i konkretnim proizvodima prije kupnje konkretne odjeće ili cipela.

Gotovo polovina (48%) potrošača prije kupnje modne odjeće prvo potraži informacije na Internetu a zatim ode u prodavaonicu i kupi odabrano, a 18 posto odmah i kupi robu preko weba. Svega 36 posto potrošača ne koristi Internet u toku procesa kupovanja tekstila.

Dakle, “ROPO Purchase“ (Research Online – Purchaise Offline/ istraži „online“- kupi „offline“), postaje uobičajeni put u odlučivanju o kupnji tekstila i ukazuje na potrebu proizvođača i trgovaca za dobrom prezentacijom i na Internetu. Time se osnažuje prodaja na Internetu ali i dobiva pozitivan utjecaj na kupnju u konkretnoj prodavaonici.

U prosjeku svaki potrošač koji želi kupiti neki odjevni predmet surfa na stranicama kod barem četiri ponuđača prije nego se odluči na kupnju. Kod pretrage prvo se unosi generički termin kao npr. „hlače“ ili „sportska odjeća“ kako bi se dobilo ukupni pregled ponude i trendova, a tek iza toga se traži konkretan proizvod, marka, veličina, boja.

Oko 15 posto Nijemaca je danas „multichannel“ kupac što znači da nabavlja tekstilne proizvode i preko Interneta i u prodavaonicama tekstila. Među ovim kupcima modnog tekstila dominiraju žene i to u dobi od 18 do 29 godina starosti.