agrofructus-ftd 777Počela je sezona lubenica, jedne od naših važnijih povrtnih kultura s udjelom nešto manjim od deset posto u ukupnoj proizvodnji povrća. Lubenica je povrtna kultura koja se konzumira kao voće. Vrijednost proizvodnje lubenica u Hrvatskoj je oko 50 milijuna kuna.

Uzgaja se u svim regijama Hrvatske i prisutna je od sredine lipnja kada počinje sazrijevati u dolini Neretve pa sve do rujna kada zadnji plodovi dozrijevaju u Slavoniji. Vidljivi su trendovi povećanja proizvodnje, no otkupna cijena za naše proizvođače pada, a tržište preplavljuje roba iz uvoza. Pomoć države je izostala, a proizvođači su prepušteni sami sebi.

“Proizvođače lubenica prati paradoks u kojem s jedne strane jeftina roba iz uvoza ruši cijenu domaće robe, a s druge strane lubenice u izvozu postižu manju cijenu od onih koje se uvozi”, ističe Denis Matijević, predsjednik uprave Agrofructus Grupe.

Cijena hrvatske lubenice, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, za izvezenu tonu u 2015. iznosila je 229 eura, dok se u istoj godini tona uvezene lubenice plaćala u prosjeku oko 273 eura.

“Situacija je znatno bolja nego u 2014. kada smo za tonu iz uvoza plaćali gotovo 280 eura, dok smo izvozili za niti 160 eura po toni. Nadam se da nam se takva situacija neće ponoviti. Naša lubenica je vrhunske kvalitete i proizvođači moraju nastupati udruženo kako bi bili konkurentniji i postigli veću cijenu na domaćem, ali i na stranom tržištu”, kaže Matijević.

“Pozivam trgovce da daju prednost domaćem voću i povrću. Na taj način čuvaju našu proizvodnju, radna mjesta i značajno doprinose gospodarskom rastu. Potrošači prepoznaju hrvatsku kvalitetu, vrijeme je da to prepoznaju i trgovci  te da im daju priliku da kupuju domaće”, poručuje Matijević.

Agrofructus Grupa je u 2015. uz vlastitu proizvodnju i otkup imala oko jednu petinu tržišta lubenica u Hrvatskoj. „Ako ne bude previše padalina tijekom ljeta, imat ćemo jako dobru sezonu lubenica, a Agrofructus Grupa, mogla bi po prvi puta prebaciti brojku od 10.000 tona”, najavljuje Matijević.