Reuters piše da najveća hrvatska privatna kompanija planira izići na burzu 2015. U javnoj ponudi dionica Agrokor bi navodno trebao prikupiti četiri milijarde eura

Koncern Agrokor angažirao je banku Rothschild kao savjetnika za javno izlistavanje dionica kojim bi ta kompanija mogla biti procijenjena na otprilike četiri milijarde eura, piše u srijedu Reuters pozivajući se na nekoliko izvora upoznatih sa situacijom.

Jedan izvor toj je agenciji rekao da najveća privatna hrvatska kompanija razmatra inicijalnu ponudu dionica (IPO) u 2015. godini te da će početkom godine angažirati banke.

Još nije odlučeno na kojoj burzi bi se proveo IPO, no vjerojatan izbor je Londonska burza, a cijeli posao mogao bi biti dovršen prije ljeta, dodao je drugi Reutersov izvor. Iz Agrokora su večeras na Hinin upit odgovorili da neće ništa komentirati.

Većinski vlasnik Agrokora, osnovanog 1976. godine, je Ivica Todorić, koji je ujedno i predsjednik Uprave.

Od te je godine nizom akvizicija u prehrambenoj i poljoprerađivačkoj industriji koncern transformiran u najveću hrvatsku maloprodajnu kompaniju, s gotovo 60.000 zaposlenika i konsolidiranim prihodima od 54 milijarde kuna, podsjeća Reuters.

Todorić je u listopadu 2013. za Financial Times izjavio da razmatra IPO u iduće dvije godine, a tada je bio najavio i da će tako prikupljenim novcem financirati akvizicije u Rusiji i Turskoj. (Banka.hr / Reuters / Hina)