Hrvatski koncern Agrokor, koji je početkom rujna postao vlasnik 80,75 posto slovenskog trgovačkog lanca Mercator, u propisanom je roku dostavio Komisiji za zaštitu konkurencije Srbije tražene podatke za odobravanje koncentracije vlasništva u toj zemlji, rečeno je Tanjugu u Komisiji.

Agrokoru je u Srbiji odobrena koncentracija kapitala kupovinom slovenskog društva “Poslovni sistem Mercator”, kako je ranije objavila Komisija, uz uvjet prodaje 21 prodavaonice.

Prema rješenju Savjeta Komisije za zaštitu konkurencije Srbije s kraja prosinca 2013. godine, Agrokoru je bila naložena prodaja 21 prodajnog objekta (alternativno 22) u 15 gradova i općina Srbije, ukupne neto prodajne površine od oko 20.000 metara četvornih.

U priopćenju Komisije koje je dostavljeno Tanjugu kažu da je Agrokor u propisanom roku dostavio izvješće sa svim podacima koji se odnose na Agrokorovu kompaniju Idea.

Komisija ističe da je uvažavajući poslovne interese Agrokora tijekom realizacije propisanih strukturnih mjera “zaštitila” podatke koji se odnose na rok za izvršenje strukturnih mjera, zbog čega oni nisu dostupni javnosti.

“Rješenjem Komisije određeno je da će se rokovi za izvršenje obaveza Agrokora računati od dana kada nastupi realizacija kupoprodaje dionica Mercatora odnosno od dana stjecanja faktičke kontrole, to jest mogućnosti odlučujućeg utjecaja na poslovnu politiku Mercatora – (početni dan)”, navela je Komisija.

Komisiji za zaštitu konkurencije je rješenjem od 25. prosinca 2013. godine odobrila koncentraciju sudionika na tržištu koja nastaje stjecanjem kontrole Agrokora nad Mercatorom iz Slovenije, pod uvjetom izvršenja strukturnih mjera i mjera ponašanja.

“Dana 27. lipnja 2014. godine došlo je do realizacije kupoprodaje dionica Mercatora, nakon čega je Agrokor postao vlasnik 53,12 posto dionica. Rokovi za izvršenje mjera propisanih rješenjem Komisije počeli su teći 27. lipnja”, kažu u Komisiji.

“U cilju provođenja strukturnih mjera, propisana je obaveza Agrokora da Komisiji u roku od jednog mjeseca od ‘početnog dana’ dostavi pisanu obavijest o tome koje osobe kandidira za provođenje prodaje i davanje u zakup Dijela biznisa (Povjerenik za prodaju), za upravljanje Dijelom biznisa do Dezinvestiranja Dijela biznisa (Povjerenik za upravljanje), kao i za nadziranje postupka prodaje, davanja u zakup i dostavljanja izvješća Komisiji (Povjerenik za nadzor), radi davanja suglasnosti Komisije za njihov mandat”, navode u Komisiji.

Pošto je Agrokor u skladu s propisanom obavezom dostavio Komisiji prijedlog za mandat svih povjerenika, Komisija je dala suglasnost.

Agrokoru iz razloga neostvarivanja pravne i faktičke kontrole nad Mercatorom u trenutku dostavljanja izvješća nisu bile dostupne informacije, podaci i dokumentacija tada važećih ugovora o kupoprodaji robe (sa svim aneksima i prilozima), koje je Mercator zaključio s pet najvećih dobavljača iz svake od kategorija: kečap, majoneza, margarin, sladoled, smrznuta riba, smrznuto povrće, smrznuto tijesto i peciva, suncokretovo ulje i voda.

Agrokoru, također, nisu bile dostupne ni informacije o dobavljačima svrstanih u kategoriju malih i srednjih poduzeća, u smislu promjena nastalih u poslovnim odnosima s tim dobavljačima (početak suradnje, prekid suradnje, proširenje ili suženje asortimana i obrazloženje navedenih promjena).

Hrvatski Agrokor ima obavezu da to dostavi Komisiji u roku od tri radna dana od trenutka kada ostvari faktičku kontrolu nad Mercatorom.

Koncern Agrokor je u Hrvatskoj, po drugi put za nešto više od mjesec dana, objavio oglas za zakup ili prodaju svojih 95 trgovina, u skladu s obavezom koju mu je odredila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Prvi je oglas objavljen 6. kolovoza, a drugi 15. rujna.

Agrokor tako ponovno nudi lokacije kojih se mora riješiti iz svog portfelja, odmah nakon što je u sudski registar Slovenije upisana odluka o Agrokorovom preuzimanju Mercatora.

Riječ je o 95 prodajnih objekata različitih formata Konzuma i Mercatora ponuđenih potencijalnim (za)kupcima. Ranije se špekuliralo da bi “Tommy” i “Spar” mogli biti zainteresirani, a spominjao se i interes “Plodina”. (Tanjug.rs)