Agrokor i prodavatelji Mercatora bez dogovora, novi sastanak idućeg tjedna

Predstavnici Agrokora i prodavači i vjerovnici slovenskog trgovca Mercator nakon dvodnevnog sastanka u Beču nisu našli zajednički jezik, izvijestila je RTV Slovenije.

Pregovori će se nastaviti sljedećega tjedna, a sve glasnije su naznake da Agrokor nema novca za kupnju najvećeg slovenskog trgovca. Predstavnici Agrokora su u gotovo dvodnevnim pregovorima predstavili dvije moguće ponude – 120 eura za dionicu ili 80 eura za dionicu i dokapitalizaciju Mercatora.

Sve opcije su otvorene, smatraju poznavatelji prodajnog postupka. Kraj tjedna će prodavatelji, vjerovnici i kupac iskoristiti za pregovore, ako bude potrebno bit će to konferencijski pregovori iz Zagreba, izvijestio je Radio Slovenije.

Ljubljansko Delo piše da je bilo teško očekivati da će vlasnici Mercatora, banke vjerovnici i Agrokor kao kupac u složenim pregovorima postići sporazum u jednom danu. Ali, čulo se da je u Beču vladao “konstruktivni duh” sa željama za uspješno okončanje transakcije.

U Beču su jučer za zajednički stol sjeli Ivica Todorić, predstavnici šest banaka vjerovnica – kao što su Erste Bank, banke Hypo, Unicredit, NLB i Banka Koper – i prodavatelja Mercatora. Na pregovore su došli čelnici Pivovarne Laško, ali bez predsjednika Uprave Dušana Zorka. NLB nije zastupao Janko Medja nego član Uprave Blaž Brodnjak.

O sastanku, koji se odužio do kasno navečer, nije bilo službenih informacija, pregovori su se odvijali u tišini. Moglo se saznati, piše ovaj list, da su posebno teški bili pregovori s bankama vjerovnicama. To čini položaj Mercatora teškim i iz toga proistječe potreba za dokapitalizacijom, i to ne simboličnom, nego s višim iznosom.

Dioničari su iskazali spremnost za traženje kompromisnog rješenja o prodajnoj cijeni dionice. O brojkama izvori Dela nisu htjeli govoriti. Dioničari su navodno dobili okvirna pojašnjenja o načinu financiranja posla.

Kraj tjedna bit će za sve pregovarače radni, posvećen unutrašnjim usklađivanjima, a sljedećega tjedna pregovori se (vjerojatno opet u Beču), nastavljaju. (SEEbiz)