Agrokor i Rieber&Son nisu željeli preuzeti Podravku

Iz Agrokora i norveške prehrambene kompanije Rieber&Son demanitrali su navode Podravkinih uhićenih menadžera

Kao glavni argument koji su Podravkini menadžeri, optuženi da su namjeravali preuzeti Podravku Podravkinim novcem, iznijeli u nekoliko medijskih istupa prije hapšenja, bio je da su navodno htjeli zaštiti tu kompaniju od neprijateljskog preuzimanja. U tom se kontekstu najviše spominjala norveška prehrambena kompanija Rieber&Son te Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića. Iz obje kompanije su nam poručili da to nije istina.

»Rieber&Son je bio kupio oko pet posto dionica Podravke, ali smo ih prodali tijekom 2006. i 2007. godine. Nismo imali nikakvih planova da neprijateljski preuzmemo Podravku. Trenutno nemamo nikakvih interesa za tu kompaniju», poručili su nam iz Bergena, sjedišta te tvrtke. Da nema govora o neprijateljskom preuzimanju govori i podatak da je Podravka s Norvežanima dogovarala i zajedničku distribuciju za neka europska tržišta, ali do toga kasnije nije došlo.

Za Agrokor se pak neslužbeno tvrdilo da je htio preuzeti Podravku zajedno s beogradskim Delta holdingom, no u tom koncernu tako nešto oštro opovrgavaju.

Rieber&Son je jedna od najvećih norveških prehrambenih tvrtki, po prihodima nešto veća od Podravke. No, u 2008. godini Podravka je ostvarila mršavu dobit od 44 milijuna kuna, a Norvežani su pak imali dobit od oko 163 milijuna kuna. Samo ovih nekoliko podataka o kompaniji koja je po proizvodnji i asortimanu kompatibilna sa Podravkom, nameće pitanje – od koga su se i zašto borili Podravkini mendžeri?

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana spominjalo se i da je baš u vrijeme kada su svojim »akcijama« menadžeri spašavali Podravku, Dukat prodan Lactalisu, što je navodno također dodatno ojačalo »želju« da se Podravka spasi. No, zasada nije zamijećeno da se s Dukatom tijekom posljednje dvije i pol godine otkako je prodan Francuzima dogodilo nešto loše. Štoviše, ta je kompanija prerasla u Lactalisovu platformu za cjelokupnu regiju, a Dukat je prerastao u regionalni brend. (Novi List)