Agrokor izdaje 400 milijuna eura obveznica kako bi pokrio svoje obveze

Poznato je da će 150 milijuna eura Agrokor iskoristiti za iskup postojećih obveznica i to dvije godine prije njihovog dospjeća. Ostalih 250 milijuna, nagađa se, iskoristit će se za restrukturiranje financijskih obveza i podizanje likvidnosti

agrokor-logoKao što je to najavljeno prošlog tjedna, Agrokor je krenuo u izdavanje 400 milijuna eura vrijednih obveznica s prvenstvom plaćanja.

Obveznice bi trebale imati dospjeće 2016. godine, a u Agrokoru se nadaju da bi mogle imati jednoznamenkastu kamatnu stopu, no ona će na kraju ovisiti prije svega o kreditnom rejtingu obveznica i same kompanije.

Agencija za kreditne rejtinge Moody’s odluku o izdavanju obveznica označila je privremenim rejtingom B2/LGD3 kao obveznice sa visokim kreditnim riziko, odnosno na vjerojatnost nemogućnosti izvršenja obveza.
Konačni rejting nakon razmatranja dokumentacije

U Moody’su tumače da je refinanciranje o kojem u Agrokoru razmišljaju na temelju navedene transakcije pozitivno za zaduživanje kompanije i ako bude izvedeno po planu trebalo bi poboljšati pozicije likvidnosti koncerna, kazao je Stefano del Zompo, glavni analitičar za Agrokor pri Moody’su.

Dodali su kako postojeći rejtinzi uzimaju u obzir solidne rezultate poslovanja kompanije. No, ističu kako će konačni rejting obveznica biti će određen tek nakon završnog razmatranja konačne dokumentacije i može se razlikovati od preliminarnog.

Poznato je da će 150 milijuna eura Agrokor iskoristiti za iskup postojećih obveznica i to dvije godine prije njihovog dospjeća. Ostalih 250 milijuna, nagađa se, iskoristit će se za restrukturiranje financijskih obveza i podizanje likvidnosti.

Iako se nagađalo da će Todorić iskoristiti dio novca za širenja u regiji, prvenstveno kupovinu udjela u slovenskom Mercatoru, čini se da za to trenutno nema dovoljno sredstava. No, neki investicijski bankari upozoravaju kako jačanjem likvidnosti i bilance Todorić jača i svoju poziciju u eventualnim pregovorima o preuzimanjima nekih novih tvrtki u budućnosti. (Nacional)

Prethodni članakStare jabuke iz uvoza zavadile Agrokor i voćare
Sljedeći članakVjerovnici odlučili: Pevec ide u stečaj s preustrojem