Srpski zaštitnik konkurencije će odlučiti o koncentraciji Agrokora i Mercatora do 3. prosinca. Procjene koncentracije se prihvatio vrlo obimno i za mišljenje upitao druge trgovce i dobavljače.

Agenciji za zaštitu konkurencije hrvatski trgovac je ovoga tjedna dopunio zahtjev. Dok hrvatski Agrokor slovenskoj Agenciji za zaštitu konkurencije (AVK) još dopunjuje zahtjev, zadnju dopunu je poslao ovoga tjedna, procjena srpske komisije za zaštitu konkurencije je u punom tijeku. Očekivano, Agrokor najteža bitka očekuje na srpskom tržištu i iz pojašnjenja tamošnjeg zaštitnika konkurencije proizlazi da taj zadatak neće biti lagan, piše ljubljanski Dnevnik.

Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji je prijavu od Agrokora primila još 28. lipnja nakon što ju je hrvatski trgovac više puta dopunjavao dok nije bila potpuna, pa je komisija odlučila pokrenuti postupak. Kako su pojasnili, koncentracija je povezana s dva jaka sudionika na srpskom tržištu maloprodaje robe, pretežno namijenjene dnevnoj potrošnji (hrana, piće itd.), koji su također sudionici na tržištu veleprodaje te robe. Da idu u postupak, odlučili su 3. rujna, a rok za donošenje odluke istječe 3. prosinca.

U komisiji su naglasili da će u ocjeni koncentracije poštovati činjenicu da je Agrokor jedini ili većinski vlasnik većeg broja važnih proizvođača robe u Srbiji. Među ostalim, Dijamanta, proizvođača ulja, margarina, majoneza, preliva i drugih proizvoda, beogradskog proizvođača smrznute hrane Frikom, koji proizvodi sladoled i neke proizvode od tjestenine.

“Radi što objektivnije procjene činjenica komisija je u dosadašnjim postupcima uključila brojne sudionike, koji su Agrokoru i Mercatoru konkurenti na tržištu maloprodaje (ne gledajući na to jesu li trgovački lanci nacionalnog ili lokalnog značaja), na brojne sudionike na tržištu veleprodaje koji važe za najveće dobavljače, te brojne proizvođače određenih proizvoda (proizvođači pića, mesa, ulja, šećera, kemijskih proizvoda) i od svih tražila odgovore na postavljena pitanja, pojasnili su u srpskoj komisiji za zaštitu konkurencije.

Kako su još dodali, Agrokor je sam predložio ekonomsku analizu učinaka predložene koncentracije na konkurentnost u Srbiji, koju je izradio londonski Institut RRB Economics. Osim toga, beogradski Ekonomski institut za potrebe ovog postupka analizira tržište u nespecijaliziranim prodavaonicama hrane pića i duhana.

Osim srpskog i slovenskog tržišta koncentraciju Agrokora i Mercatora mora proučiti i hrvatska agencija za zaštitu konkurencije kojoj je hrvatski trgovac koncentraciju prijavio početkom srpnja. U hrvatskoj agenciji su pojasnili da bi Agrokor zbog velikog tržišnog udjela morao prodati ili zatvoriti neke svoje prodavaonice, prije svega na području Zagreba.

U slovenskoj Agenciji za zaštitu konkurencije ni tri mjeseca nakon prijave namjere koncentracije još uvijek nemaju potpunu prijavu Agrokora.

Za sada nije jasno je li AVK nakon potpune prijave u roku od 25 dana donio odluku te utvrdio da nije iskazana sumnja u dopuštenost koncentracije prema pravilima konkurencije ili je u slučaju dokazivih sumnji o njegovoj usklađenosti postupak započeo. U slučaju da je počeo postupak, ima za donošenje odluke 60 dana vremena. (SEEbiz.eu)