Pola godine nakon Agrokorove akvizicije Mercatora na svih pet tržišta Adria regije Konzum i Mercator ostvaruju ukupno šest milijardi eura prihoda, dok sljedeći najveći konkurent Lidl ostvaruje milijardu eura prihoda.

agrokor+mercatorPoslovni klub slovensko-hrvatskih gospodarstvenika organizirao je poslovni sastanak Agrokora i 20-tak poduzetnika, uglavnom slovenskih dobavljača.

Sastanku su, među ostalima, prisustvovali i Damir Kuštrak, član Upravnog odbora Agrokora, Jure Radoš, direktor nabave u Konzumu Hrvatska, Tomislav Čizmić, direktor Mercatora u Hrvatskoj te Vojko Volk, veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj.

Radoš i Čizmić prisutnima su predstavili rezultate poslovanja Konzuma i Mercatora, šest mjeseci nakon Agrokorove akvizicije Mercatora te najavili neke nove investicije, kao što su gradnja distributivnih centara u Beogradu, Ljubljani i Sarajevu te novi koncept trgovačkih centara.

Poduzetnike je zanimalo kako se Konzum i Mercator nose sa sve većom konkurencijom diskontera poput Lidla, na što je Radoš odgovorio da se bilo koji Konzumov supermarket može nositi s takvom konkurencijom ako ozbiljno prati i “mečira” kupce u svojoj robnoj marci.

“Diskonteri imaju 1.500, a mi 20.000 proizvoda. Naš zadatak je da sa svojim proizvodima iste kvalitete cjenovno konkuriramo s njih 1.500, a ostalo je dodatna ponuda za kupce”, objasnio je Radoš.

Predstavnici Agrokora obvezali su se i da će s dobavljačima raditi na izgradnji kategorija proizvoda te im poručili da se fokusiraju na kategorije u kojima su najkonkurentniji, a ne da “lutaju”, otvarajući nove kategorije u kojima imaju žestoku stranu konkurenciju.

“Proizvodnja u regiji je vrlo rascjepkana i podržat ćemo konsolidaciju prerađivačke industrije. Želimo biti partneri proizvođačima u cijeloj regiji i njihove proizvode dovesti na police trgovina na svim tržištima”, poručio je Radoš.

Pola godine nakon Agrokorove akvizicije Mercatora na svih pet tržišta Adria regije koju čine Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija i Crna Gora, Konzum i Mercator ostvaruju ukupno šest milijardi eura prihoda, dok sljedeći najveći konkurent Lidl ostvaruje milijardu eura. Konzum drži tržišta Hrvatske i BiH, a Mercator Slovenije, Srbije i Crne gore i zajedno imaju dvije tisuće prodavaonica na milijun četvornih metara prodajne površine.

Nakon akvizicije, u zadnjem kvartalu prošle godine prodaja u Srbiji je ostvarila 11 posto veći promet po četvornom metru nego u istom razdoblju 2013. godine, u Sloveniji je rast iznosio sedam posto, a u BiH pet posto.
Prošle godine je, prema riječima Radoša, Mercator započeo i ciklus ulaganja u konkurentnost, odnosno spustio je cijene kako bi konkurirao diskonterima.

Tomislav Čizmić objasnio je proces konsolidacije dvaju tvrtki nakon pripajanja, u svrhu kojeg je oformljen tzv. post merger ured, zadužen za integraciju poslovanja u regiji. Integracija se radila na dva polja: operativna integracija trgovina i brendova i optimizacija poslovanja dvaju kompanija.

“Detektirali smo 20 područja sinergija (menadžment kategorija, logistika, loyalty sustavi itd) i formirali 100 radnih grupa u pet zemalja. Sve je odrađeno nevjerojatnom brzinom i rezultati su iznad očekivanih”, zaključio je Čizmić. (banka.hr/Liderpress)