Agrokor spreman ponuditi 120 eura po dionici Mercatora

Koncern Agrokor spreman je vlasnicima Mercatora ponuditi 120 eura za dionicu, 10 eura više od svoje obvezujuće ponude od 110 eura koju je početkom svibnja istaknuo u obvezujućoj ponudi, javila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na svoje neslužbene informacije.

Agrokor je prije dvije godine za dionicu Mercatora nudio 221 euro, a sadašnja kotacija dionice na Ljubljanskoj burzi nešto je manja od 90 eura.

O suglasnosti za prodaju svojih dionica u petak će odlučivati nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL), koja je uz Novu Ljubljansku banku (NLB) najveći pojedinačni vlasnik slovenskog trgovačkog lanca, no direktor PL-a Dušan Zorko u utorak nije želio komentirati informacije da je u pregovorima Agrokor povećao svoju prvotnu ponudu.

S Agrokorom se vode pregovori, a da bi se zaključili i realizirali na dogovor bi trebali pristati svi vlasnici dionica okupljeni u prodajnom konzorciju, upozorava Zorko.

U konzorciju su Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Gorenjska banka, Prvi faktor – Faktoring, Radenska, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria banka, Nacionalna finančna družba NFD, Banka Celje i NFD holding.

Njihov međusobni ugovor o zajedničkoj prodaji Mercatorovih dionica putem prodajnog konzorcija nije obvezujući pa postoji mogućnost da se neke članice konzorcija iz njega mogu povući ne budu li zadovoljne ponuđenom cijenom i ostalim uvjetima. To bi promijenilo situaciju u pregovorima, jer bi tada na raspolaganju za prodaju ostalo manje od pola ukupnog broja Mercatorovih dionica.

Vlasnici dionica u pregovorima su od Agrokora tražili pristanak na pet-šest uvjeta, na što vežu zaključak pregovora, odnosno svoj pristanak na prodaju dionica, a u suprotnom bi iz konzorcija neki mogli povući, upozorio je Zorko, dodavši da Pivovarna Laško svoj udio u Mercatoru želi prodati i da to od nje zahtijevaju i banke kod kojih je zadužena, a koje su joj odobrile reprogram. (H)