Agrokor ulaže u bioplinska postrojenja, biomasu i solarnu energiju, čulo se na okruglom stolu magazina Banka i Allianza “Kako zaštita okoliša može pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva?”

Agrokor zbrinjava gnojivo sa svojih farmi na održiv način, proizvodnjom bioplina, a do kraja sljedeće godine u bioplinska postrojenja Agrokor planira uložiti 60 milijuna eura, najavio je Mislav Galić, član Uprave Agrokora na okruglom stolu “Kako zaštita okoliša može pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva?”, održanom u organizaciji Allianza i magazina Banka.

Jedno takvo postrojenje realizirano je u Gradecu, a najveći je problem birokracija, kaže Galić, navodeći da je za bioplinsko postrojenje potrebno 29 raznih dozvola.

Do kraja ove godine očekuje se i završetak izgradnje bioplinskog postrojenja u Mitrovcu, dok je za sljedeću godinu planiran završetak investicija u Popovcu, Vinkovcima, Ovčari, kao i nadogradnja u Gradecu.

Aktivnosti Agrokora u području obnovljivih izvora energije usmjerene su i na biomasu te solarnu energiju. U solani na Pagu Agrokor je investirao 16,5 milijuna kuna u kotlovnicu na biomasu.

U 2013. Agrokor planira šest novih investicija u solarne panele – u vinariji i sirani Argolaguna, u Agrofructusu u Opuzenu, u Konzmu u Belju, te na farmama Topolik i Mitrovac. Ukupna snaga panela bit će 1,1 MW. (Banka.hr)