Predsjednik Uprave Vupika Davor Bošnjaković najavio je da će kompanija ove godine ostvariti oko 500 milijuna kuna prihoda, što je u odnosu na prošlogodišnje rezultate rast od oko 50 posto

Agrokor je u utorak predstavio 80 milijuna kuna vrijednu investiciju u Vupikovu pretovarnu luku za utovar i istovar žitarica i uljarica na obali Dunava u Vukovaru, koja je ovih dana započela s radom.

Osim novog utovarno-pretovarnog riječnog terminala potpuno su obnovljeni silosi i željeznički kolosijek čime su, kako ističu u Vupiku, potpuno valorizirani potencijali za pretovar svih vrsta poljoprivrednih burzovnih roba.

“Od 2010. godine kada je Vupik kao zapuštena i podinvestirana tvrtka ušao u sastav Agrokora od danas, ukupne su investicije u Vupik dosegle 530 milijuna kuna, a bile su usmjerene u uređenje zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, sustave navodnjavanja, povrtlarsku proizvodnju, vinogradarstvo i stočarstvo. Kruna svih investicija je ova pretovarna luka za brodove i barže do 120 metara dužine i do 3 tisuće tona nosivosti koja može raditi u svim vremenskim prilikama. Ovom smo investicijom u potpunosti iskoristili potencijal danas potpuno automatiziranog Vupikova silosa. No istodobno ona nadilazi potencijale Vupika i značajna je i za razvoj cijele regije, jer će poljoprivredni proizvođači iz ovoga kraja preko pretovarne luke sa svojim proizvodima moći izaći i na inozemno tržište”, kazao je predsjednik Uprave Vupika Davor Bošnjaković.

On je također najavio da će Vupik, koji zapošljava 630 ljudi, ove godine ostvariti oko 500 milijuna kuna prihoda, što je u odnosu na prošlogodišnje rezultate rast od oko 50 posto.

Predsjednik Uprave Agrokor trgovine d.o.o. Mario Talajić kazao je kako je luka u Vukovaru njihov najvažniji logistički punkt na Dunavu, kao i da ova investicija koncernu omogućava uključivanje u međunarodnu razmjenu burzovne i druge robe.

U Agrokoru također računaju da će uz njih na Dunav izaći i drugi domaći proizvođači. Svoj pravi smisao, drže, ova će pretovarna luka dobiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kada će se kroz nju dopremati brojne robe potrebne domaćoj prehrambenoj industriji.

Krešimir Kuterovac, izvršni direktor Agrokora za poljoprivredu, istaknuo je kako ova investicija koristi prednosti Dunava, kojeg Hrvatska dosad u gospodarskom smislu nije valorizirala ni dovoljno koristila iako je njegov prometni potencijal vrlo velik. Također je kazao kako Dunav treba iskoristiti i za navodnjavanje poljoprivrednih površina. (Banka.hr)