aldata-logoZa uspjeh trgovaca bitna je usmjerenost na kupca i zadovoljenje njegovih potreba. Današnji kupci su bolje informirani ta koriste moderne tehnologije kupovine koje im omogućuju brzu i učinkovitu pomoć pri kupovinama.

Važno je da trgovci prepoznaju njihove potrebe i želje te da svoju ponudu i usluge što više približe lokalnim zahtjevima i očekivanjima kupaca. Prosjek od čak 60 posto zaliha na policama predstavlja jedan od najvećih izazova za trgovce.

Asortimani moraju biti optimizirani na temelju novih pristupa, baziranih prvenstveno na lokaliziranoj ponudi te raznovrsnosti proizvoda. Planiranje prostora u trgovinama važan je dio strategije trgovaca koji žele svojim kupcima ponuditi stvarnu dodatnu vrijednost te ih poslužiti s proizvodima koji im trebaju, kada i gdje ih trebaju te na policama na kojima ih očekuju.

To su ključni naglasci izlaganja Ivana Guzelja, generalnog direktora tvrtke Aldata Slovenija, predstavljenog sudionicima 4. konferencije Prodaja i marketing na policama.

Centralni nadzor i optimiziranje lanca opskrbe već je provjerena praksa svih uspješnih trgovaca. Njihova iskustva pokazuju da je upravljanje prodaje lokalnom kupcu s prilagođenom ponudom uz istovremenu kontrolu zaliha na policama moguće postići uvođenjem planograma prilagođenih za svaku trgovinu posebno.

Osnovna ideja planiranja polica u trgovinama je uskladiti obim pojedine kategorije, prodajni asortiman, prostor namijenjen pojedinom artiklu, lokaciju na polici, broj artikala na polici i put kupovanja s podacima o prodaji za pojedinu trgovinu te podacima o kupcima – onih kojima raspolaže trgovac i proizvođač te onih koje su dostupne putem istraživanja tržišta i navika kupaca.

Izrada prilagođenih planograma u praksi je još uvijek veliki izazov. Čak i velike svjetske trgovačke tvrtke priznaju da je uvođenje tog modela proces s brojnim zamkama.

Troškovi implementacije nisu zanemarivi, potreban je veliki početni napor da se novom načinu planiranja prilagode ljudi, procesi, okolina i podaci.

Uz prilagodbu asortimana i pravila razvrstavanja robe na policama glede na kupovne navike i očekivanja lokalnih kupaca te implementiranje strategija i taktika trgovaca potrebne su još i mnoge druge prilagodbe.

Treba preurediti logistiku opskrbe trgovina, unutarnju logistiku pojedinih trgovina, automatizaciju naručivanja, odgovarajuće i kvalitetne podatke te u konačnici i potrebu za automatiziranjem izrade i održavanja planograma.

A ipak je upravo izrada prilagođenih planograma jedan od najvažnijih čimbenika uspješnog pridobivanja zadovoljstva kupaca, veće prodaje i optimalnih zaliha na policama, uvjereni su u Aldati Solution.

Aldata je vodeći ponuđač integriranih poslovnih rješenja namijenjenih organizacijama na području maloprodaje i distribucije u veleprodaji. Među Aldatinim korisnicima je 17 od 30 najvećih svjetskih maloprodajnih trgovaca, tisuće maloprodajnih robnih marki te više stotina nacionalnih i regionalnih trgovačkih lanaca.