Alibaba izdaje još dionica, javna ponuda doseže rekordnih 25 mlrd. dolara

Alibaba Group izdat će dodatne dionice, tvrdi Wall Street Journal, pa bi inicijalna javna ponuda (IPO) te kineske kompanije za e-trgovinu mogla postati najveća u povijesti, s ukupno prikupljenih 25 milijardi dolara.

Zahvaljujući velikoj potražnji, u prvom danu trgovanja na Wall Streetu cijena dionice Alibabe skočila je u petak 38 posto, što je ohrabrilo aranžere javne ponude, pa su odlučili na tržištu ponuditi dodatne dionice.

Dosad je u javnoj ponudi upisano oko 320 milijuna dionica Alibabe po cijeni od 68 dolara, čime je prikupljeno 21,8 milijardi dolara.

Time je IPO dionica Alibabe postao najveći u povijesti u SAD-u. Visa je 2008. javnom ponudom prikupila 19,65 milijardi dolara, a Facebook 2012. godine 16 milijardi.

U dodatnoj ponudi moglo bi se naći, piše WSJ, maksimalno 48 milijuna novih dionica po cijeni od 68 dolara. U tom slučaju ukupna vrijednost javne ponude mogla bi dosegnuti 25 milijardi dolara. Time bi IPO Alibabe postao najveći u povijesti u svijetu, ispred javne ponude dionica Agricultural Bank of China, u kojoj je 2010. prikupljena 22,1 milijarda dolara.

Nakon što je cijena dionice te kineske kompanije u petak skočila 38 posto, na gotovo 94 dolara, tržišna vrijednost Alibabe dosegnula je 231,4 milijarde dolara, više nego što vrijede njezini američki konkurenti Amazon.com i eBay zajedno. Pritom Alibaba vrijedi više i od Boeinga, Facebooka, banke JPMorgan Chase i svih ostalih kompanija iz S&P 500 indeksa, osim prvih 10-ak.

Javna ponuda dionica Alibabe smatra se neviđenim uspjehom, s obzirom na to da prema istraživanju Ipsosa oko 88 posto Amerikanaca nikada nije čulo za tu kompaniju. Naime, ta tvrtka za e-trgovinu ostvaruje oko 80 posto cjelokupne online prodaje u Kini. (HRT)