Aluflexpack Grupa (Aluflexpack AG) je odredila uvjete planiranog uvrštenja dionica zajedno s jedinim dioničarima, Montana Tech Components AG i Joh. Berenberg, Gossler & Co KG u sklopu Međunarodnog Standarda Izvještavanja burze u Zürichu. Raspon cijena za ponuđene dionice određen je između 20 i 26 švicarskih franaka po dionici. Konačna cijena će biti definirana na temelju procesa prikupljanja ponuda.

IPO se sastoji od javne ponude švicarskim ulagačima i privatnog plasmana kvalificiranim ulagačima u određenim nadležnostima izvan Švicarske. Proces bookbuilding je započeo 17. lipnja i očekuje se da će se završiti 27. lipnja 2019. Objava konačne cijene ponude se očekuje 28. lipnja 2019. Tijekom tog dana sve dionice bit će uvrštene na švicarsku burzu s početkom trgovanja istog dana.

“Dobrim korištenjem našeg dubokog i integriranog lanca vrijednosti vrlo smo se dobro pozicionirali na brzorastućim tržištima s našim visokokvalitetnim proizvodima i uslugama. Uspješna provedba našeg strategije se ogleda i u pozitivnom razvoju naših rezultata. Zadovoljstvo nam je vidjeti iskazani interes naših kupaca za daljnji razvoj našeg poslovanja, kao i brojne dodatne tržišne prilike. Želimo kapitalizirati ovaj visoki razvojni potencijal te se radujemo nastavku procesa s ulagačima”, kazao je Igor Arbanas, predsjednik Uprave Aluflexpack Grupe.

Ciljani opseg ponude je između otprilike 146 i 168,2 milijuna švicarskih franaka (130 do 150 milijuna eura). Osnovna ponuda obuhvaća do 7.300.000 novih dionica koje se izdaju u okviru povećanja kapitala. Međutim, primarni bruto prihodi od osnovne ponude ograničeni su na otprilike 150,0 milijuna eura, tj. broj novih dionica koje će se izdati će se smanjiti ovisno o konačnoj cijeni ponude. Uz to će, Montana, kao jedini dioničar Aluflexpack AG, ponuditi do 730.000 postojećih dionica u okviru potencijalne prekomjerne raspodjele (ograničene na 10 posto ukupnog broja novih dionica prodanih u ponudi), u ukupnom iznosu do 8.030.000 ponuđenih dionica.

Ukupni obujam ponude dakle iznosi između otprilike 146 i 168,2 milijuna švicarskih franaka u osnovnoj ponudi i između otprilike 160 milijuna do 185 milijuna švicarskih franaka ako je opcija Greenshoe u potpunosti uključena. Uz pretpostavku plasmana svih ponuđenih dionica i potpuno iskorištene opcije Greenshoe, očekuje se free float u iznosu do 46,4 posto temeljnog kapitala.

Izdavanje dionica nastavlja ubrzavati rast
Sredstva koja će Aluflexpack prikupiti koristit će se za proširenje proizvodnog kapaciteta u Europi, automatizaciju proizvodnje i ciljane akvizicije. Za predfinanciranje tih inicijativa rasta, bit će otplaćeni već odobreni krediti dioničara. Približno 30 milijuna eura je namijenjeno za proširenje postojećeg proizvodnog kapaciteta za samostojeće (stand-up) vrećice. Daljnjih 30 milijuna eura namijenjeno je ulaganju u dodatne kapacitete na drugim proizvodnim lokacijama i selektivno na modernizaciju i automatizaciju. Oko 80 milijuna eura je namijenjeno za akvizicije za povećanje vrijednosti. Od tog je iznosa, u rujnu 2018. godine, dvoznamenkasti iznos milijuna eura već uložen za kupnju turske tvrtke Arimpeks što je unaprijed financirano od strane postojećeg dioničara.