Potrošnja američkih kućanstava predstavlja čak 70 posto američkog BDP-a, i loša je vijest kad se njihovo povjerenje u ekonomiju spusti na minus 31,5 bodova

Povjerenje američkih potrošača palo je na najnižu razinu u posljednjih sedam tjedana, izvještava Bloomberg. Amerikanci su pesimističniji oko stanja u ekonomiji drugi tjedan za redom, pokazuje Bloombergov Consumer Comfort indeks, koji je na razini od minus 31,5, nakon što je tjedan prije bio na razini od minus 29.

Prvi put od početka veljače, sve tri komponente mjerenja, koje uključuju osobne financije i potrošačku klimu, su u padu.

Više cijene benzina i manje plaće nakon što su zimske hladnoće smanjile broj radnih sati, udružile su se kako bi pogoršale raspoloženje u kućanstvima s manjim nadnicama. Brži ritam zapošljavanja, koji podiže i plaće pomogao bi povećanju potrošnje kućanstava, koja predstavlja oko 70 posto najveće svjetske ekonomije.

A američka je ekonomija u zadnjem tromjesečju prošle godine rasla po stopi većoj nego što se ranije računalo, upravo zbog potrošnje kućanstava. Ministarstvo trgovine objavilo je podatke prema kojima je američki BDP u zadnjem kvartalu 2013. rastao 2,6 posto u odnosu na isti period 2012.

Zanimljivo, još je jedno statističko izvješće pokazalo da je zahtjeve za pomoć nezaposlenima predalo manje Amerikanaca nego su analitičari očekivali, što upućuje na nastavak oporavka tržišta rada. Broj zahtjeva za naknade pao je na 311 tisuća, čak deset tisuća manje nego u tjednu ranije. (Banka.hr / Bloomberg)