Amerikanci ispeglali 1,15 milijardi dolara na Dan zahvalnosti

shopping-dan-zahvalnosti-SADVrijednost kupnje putem interneta dosegnula je u Sjedinjenim Državama tijekom Dana zahvalnosti više od milijardu dolara, što je gotovo 14 posto više nego u isto vrijeme lani, a podaci Adobe Digital Indexa pokazuju i da sve više Amerikanaca kupuje online, a manje u tradicionalnim trgovinama.

Na početku sezone blagdanskih kupnji, prve nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika 8. studenoga, američki potrošači otvorili su svoje novčanike i potrošili 1,15 milijardi dolara kupnjom preko interneta između ponoći i 17 sati u četvrtak, objavio je Adobe.

Na Crni petak, dan nakon Dana zahvalnosti, tradicionalno je započinjala predblagdanska sezona šopinga u SAD-u i trgovine su nudile velike popuste i ostvarivale dobit. No popularnost takvih blagdanskih kupnji opada zbog sve popularnije online trgovine i popusta koje preko interneta tijekom cijele godine nude trgovci poput giganta Amazon.coma.

Američke trgovine sada su otvorene preko Dana zahvalnosti kako bi se potaknule kupnje, ali online trgovci nude popuste tjednima unaprijed u nastojanju da povećaju smanjenu potražnju i snažnu cjenovnu konkurenciju.

“Zabilježili smo jedan od naših najsnažnijih prodajnih dana preko interneta dosad”, kazao je u četvrtak navečer Brian Cornell, izvršni direktor online trgovina s popustima Target. Dodao je da je online prodaja porasla po dvoznamenkastim stopama, ali nije želio otkriti pojedinosti. (tportal.hr/Hina)