Analitičari očekuju pad potrošnje drugi mjesec zaredom

Pet makroekonomista koje ispituje Hina u prosjeku očekuje pad osobne potrošnje od jedan posto u kolovozu – pritom niti jedan od njih ne očekuje rast potrošnje

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u kolovozu, a makroekonomisti očekuju pad potrošnje drugi mjesec zaredom, ali manji nego u srpnju.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u kolovozu za jedan posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad, u rasponu od 0,5 do 1,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to manji pad nego u srpnju, kada je promet u trgovini na malo potonuo dva posto, što je njegov najveći pad od ožujka 2013. godine.

Oštar pad u srpnju bio je posljedica slabosti domaće potražnje, ali i potrošnje turista, s obzirom na to da je u tom mjesecu bilo 2,1 posto manje noćenja turista nego u istom lanjskom mjesecu.

“Na pad prometa u trgovini na malo u srpnju značajno je utjecalo smanjenje turističkih noćenja, pogotovo u segmentu kampova i privatnog smještaja. U kolovozu očekujemo neutralniji utjecaj turizma na maloprodaju, a time i usporavanje pada prometa u trgovini na malo”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Ohrabruju jučer objavljeni podaci DZS-a, prema kojima je u kolovozu u komercijalnim smještajnim objektima povećan broj noćenja turista za 5,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Ipak, makroekonomisti ne očekuju značajniji oporavak potrošnje ove godine zbog visoke nezaposlenosti i stagnacije plaća.

“Potrošnja i dalje ostaje pod pritiskom pada realnog raspoloživog dohotka, visoke nezaposlenosti i razduživanja stanovništva”, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine. (Banka.hr / Hina)