pivo-case-large1Svaka peta boca pive koja se popije neka je od varijanti sve popularnijeg ‘radlera’

Od svih zemalja u Europi, njih 31, s potrošnjom od 82 litre po stanovniku godišnje Hrvatska se u 2011. smjestila na visoko deseto mjesto što nas svrstava u tzv. pivske zemlje.

Naime, lani je u Hrvatskoj konzumirano više od 3,5 milijuna hektolitara piva. Kategorija je ostvarila oko 3,5 milijardi kuna prometa čime je zabilježen rast od 6,8 posto u odnosu na 2010. godinu i nagoviješten oporavak cijelog tržišta koje je u prethodne dvije godine bilježilo pad.

Glavni razlozi pozitivnih kretanja leže u dobroj turističkoj sezoni, ali i aktivnosti proizvođača piva koji su tijekom 2011. godine predstavili tržištu brojne novitete, a poglavito mješavine piva s voćnim sokom što je naišlo na iznimno dobru recepciju kod potrošača.

pivo-anketa-graf-001Uoči predstojećeg europskog nogometnog prvenstva, kao tradicionalno motivirajuće manifestacije za konzumaciju piva, zanimljivo je osluhnuti puls potrošača i provjeriti kakav status kod njih uživa ovaj gotovo standardni “navijački rekvizit”.

Rezultati istraživanja, koje su tijekom travnja 2012. proveli magazin JaTRGOVAC i agencija Hendal, još su jednom potvrdili važnost segmenta piva s voćnim okusom za oporavak cijele kategorije. Naime, svaka peta boca pive koja se popije neka je od varijanti sve popularnijeg ‘radlera’.

Na upit piju li pivo, uključujući radlere, ukupno 36,4% ispitanika odgovara s “DA”, dok preostalih 63,6% tvrde kako nisu konzumenti ovih proizvoda.

Učestalost konzumiranja piva je raznolika, a zanimljivo je kako svakodnevno pivo pije samo 5,7% ispitanih. Nekoliko puta tjedno pivo je izbor za 16% građana, jednom tjedno za njih 18,9%, a nekoliko puta mjesečno za 22,9%. Rjeđe, odnosno jednom mjesečno pivo konzumira 16% potrošača, a nekoliko puta godišnje njih 18,9%.
pivo-anketa-graf-002Ako se promatra najčešća konzumacija prema vrsti piva, uvjerljivo najpopularnije je svijetlo – lager pivo koje konzumira 71,4% potrošača. Da je pivo s voćnim okusom podiglo cijelu kategoriju piva pokazuje i rezultat tzv. radlera koje je drugi izbor hrvatskih potrošača s 22,3%. S manjim udjelima slijede tamno – stout (2,9%), pšenično (2,3%) i bezalkoholno (1,1%).
pivo-anketa-graf-003Na pitanje piju li više piva otkako se na tržištu pojavio radler, najveći dio ispitanih, njih 72%, ističe kako to nije utjecalo na njihove navike. Da piju više piva kaže 17,1% sudionika ankete, a da su smanjili konzumaciju i da sada piju manje piva ističe 10,9% ispitanih.
pivo-anketa-graf-004Kada je riječ o mjestu konzumacije piva najviše se pije kod kuće, što kao svoj odgovor navodi 60% anketiranih građana. Izvan kuće (kafić, restoran) mjesto je gdje pivo pije 26,9% ispitanika, a podjednako, odnosno da u istoj mjeri konzumiraju pivo i u kući i van nje, kao svoj odgovor navodi 13,1% ispitanih.
pivo-anketa-graf-005Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 481 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.