dukat-kamion-prosvjed-mljekara-midiMliječna industrija Dukat apelirala je večeras na prosvjednike da omoguće prikupljanje mlijeka od Dukatovih kooperanata te je pozvala Ministarstvo unutarnjih poslova i nadležne Policijske uprave da se mljekarama omogući nesmetan rad i otkup mlijeka.

Sirela, Dukat i KIM Mljekara Karlovac predstavljaju povezani sustav mljekara Dukata d.d., koje je blokirano posljednja tri dana, od kada je započela blokada bjelovarske Sirele.

Iz Dukata ističu da se, unatoč jučerašnjim zaključcima mljekara i proizvođača mlijeka sa sastanka u Ministarstvu poljoprivrede na kojem je potvrđeno od strane mljekara pa tako i Dukata da će se s proizvođačima mlijeka pregovarati o uvođenju novog modela izračuna otkupne cijene mlijeka, prosvjedi i blokade mljekara i dalje nastavljaju.

Dukat d.d. svojim proizvođačima mlijeka poručuje kako neće biti u mogućnosti prikupljati sve proizvedeno mlijeko, budući da je sustav mljekara Dukata blokiran već samom blokadom bjelovarske Sirele.

Nadalje, Dukat apelira na prosvjednike, koji većim dijelom nisu Dukatovi kooperanti, da omoguće prikupljanje mlijeka od Dukatovih kooperanata, a koji danas zajedno s Dukatom trpe višemilijunske štete.

Povrh svega, Dukat apelira na Ministarstvo unutarnjih poslova i nadležne Policijske uprave da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se zaštitili ustavno pravo, interesi i sigurnost zaposlenika, imovine i poslovanja Dukata u Hrvatskoj.

Unatoč dobivenim garancijama od mjerodavnih i nadležnih tijela kako će najkasnije tijekom današnjeg poslijepodneva u Sireli biti uklonjene sve blokade i omogućen otkup mlijeka od Dukatovih kooperanata, blokada  Sirele i prometnica u odnosu na prethodni period dodatno je ojačana.

U Dukatu razumijemo nagomilano nezadovoljstvo i problematiku poljoprivrednih proizvođača, dodatno potenciranu značajnim smanjenjem subvencija u poljoprivredi i budžeta interventnih mjera, no isto tako odbijamo biti kolateralna žrtva mnogo veće i kompleksnije problematike na koju Dukat nema utjecaja, a što se upravo danas događa, ističe se u priopćenju Dukata.