Atlantic grupa: Prodaja Argete u 2011. će premašiti 60 milijuna eura

srecko-nakic-midi2Danas se u dvije tvornice, u Izoli i u Hadžićima u BiH koje zapošljavaju 180 ljudi, godišnje proizvede oko 11.000 tona Argete ili 130 milijuna komada pašteta

Prihodi od prodaje Argeta paštete ove će godine Atlantic grupi, odnosno njezinoj kompaniji Droga Kolinska, donijeti više od 60 milijuna eura prihoda, što je 7 posto više nego u 2010. godini i odličan rezultat s obzirom da se radi o premium proizvodu koji je skuplji od konkurencije.

To su u ponedjeljak u Izoli najavili predsjednik Uprave Droga Kolinske i član Uprave Atlantic grupe Srećko Nakić te izvršni direktor delikatesnih namaza Tomaž Arh. Njih dvojica su tom prilikom predstavili i ambiciozne planove osvajanja inozemnih tržišta s ovim svojim tzv. nišnim proizvodom.

“Argeta se prodaje na 30 tržišta, a trenutno smo tržišni lideri u Sloveniji gdje imamo 41 posto tržišta, zatim u  BiH (50%), Makedoniji (39%) i Kosovu. U drugoj skupini ciljanih tržišta su one zemlje u kojima držimo drugo mjesto na tržištu, a planiramo za nekoliko godina postati lider.”

“Trenutno van naše regije ostvarujemo oko 30 posto prihoda, a od toga po trećina otpada na Austriju i Švicarsku gdje smo u pet godina zauzeli drugo mjesto na tržištu s udjelima od 21 odnosno 19 posto, te Njemačke.”

“Hrvatsko tržište, na kojem se najbolje prodaje pašteta od tune, u našem prihodu sudjeluje s 5 posto i postoji veliki prostor za rast prodaje. Zasad još nismo postigli dogovor o ulasku na Konzumove police, no o tome intenzivno pregovaramo”, kazali su Nakić i Arh, dodajući da je i i razumljivo što su pregovori potrajali s obzirom da Agrokor u portfelju ima vlastite paštete. No, računaju da će se Argeta naći na Konzumovim policama još ove godine.

U Argeti vide velike mogućnosti širenja na tržištima Rusije, Rumunjske, Češke, skandinavskih, ali i prekomorskih zemalja.

Napominju da o jačini branda svjedoče i falsifikati koji su se pojavili u SAD, s tim da je ambalaža stigla iz Hrvatske.

“Nemamo nijednog konkurenta koji radi u toliko zemalja. Cilj nam je za godinu-dvije postati tržišni lider u Europi i to će nam uspjeti, vjerojatno prije nego u Hrvatskoj, gdje smo trenutno na trećem mjestu, iza Gavrilovića i Agrokorove Pikete, a Podravka je iza nas”, kažu Nakić i Arh te najavljuju da će se tvornici Argeta povećati profitabilnost ulaskom u EU pojedinih zemalja na čijem su tržištu prisutni.

“Također računamo da će se potrošači sve više okretati zdravoj hrani, odnosno nutritivno kvalitetnim proizvodima kao što je naš”, kazao je Nakić.

Danas se u dvije tvornice, u Izoli i u Hadžićima u BiH koje zapošljavaju 180 ljudi, godišnje proizvede oko 11.000 tona Argete ili 130 milijuna komada pašteta, a to je čak 20 puta više u odnosu na 1992. godinu kad je proizvodnja bila na najnižim razinama.

Preciznije, kazao je Arh, svake sekunde negdje u svijetu otvore se četiri Argeta delikatesna namaza. (Bankamagazin)